PREDSTAVLJAMO NAJBOLJE TIMOVE 13. GENERACIJE STARTUP INKUBATORA RIJEKA (3)

NL Promo

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

(LJ)EKO STUDIO: zaista prirodni proizvodi


(Lj)eko studio se bavi proizvodnjom ekoloških i održivih prirodnih proizvoda za čiju se izradu koriste prirodni resursi. Iza ove lijepe eko priče stoje starupovke Andrea Anić Dokmanović, diplomirana inženjerka tekstilne tehnologije i Barbara Pilski, poslovna savjetnica. Inovativnost njihove ideje ogleda se u ‘spašavanju’ odbačenih pamučnih tkanina na način da ih se podvrgava procesima eko printanja i prirodnoga bojadisanja, pri čemu se boja i tisak dobivaju direktno iz biljaka. To je čisti ekološki način dobivanja zanimljivih boja i uzoraka koje samo priroda može kreirati, pri čemu se ne onečišćuje okoliš, već se ostatak materijala odlaže u kompost. Na taj način postiže se prava ekološka proizvodnja, a proizvodi iz pogona (Lj)eko studija zaista su prirodni. Bilo da se radi o nekom odjevnom predmetu ili torbi, sve je izrađeno od 100% prirodnih materijala – od sirovine do boje. (Lj)eko studio proizvodi su također i odgovor na preplavljenost tržišta sintetičkim proizvodima, a Andrea i Barbara ovim projektom sudjeluju u valu promjene svijesti potrošača koji je u svijetu već odavno započeo.


MEDRICAN extracts: zdravlje iz konoplje


MEDRICAN je riječki startup koji su osnovala dva studenta Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci – jedan bivši i jedan sadašnji. Stefano Rudin, prvostupnik sanitarnog inženjerstva i Tedi Fućak, magistar biomedicinske tehnologije i magistar sanitarnog inženjerstva, udružili su snage i svoju poslovnu ideju tijekom posljednjih osam mjeseci vrijedno razvijali unutar Startup inkubatora. Cilj im je kroz svoj poduzetnički pothvat MEDRICAN informirati ljude o brojnim pozitivnim učincima konoplje na zdravlje te im omogućiti pristup kvalitetnim i testiranim proizvodima koji sadrže ekstrakt konoplje CBD, koji nije psihoaktivan. Također, Stefano i Tedi prvi će u Hrvatskoj uzgajivačima industrijske konoplje ponuditi uslugu prerade biomase, na istom principu kako to rade i uljare za maslinovo ulje. Pritom će birati one uzgajivače koji inzistiraju na ekološkom i organskom uzgoju te će isključivo od njih otkupljivati biomasu konoplje. Od otkupljene biomase MEDRICAN će proizvoditi široku paletu proizvoda koji sadrže CBD, poštujući sve farmaceutske standarde.


REGULA: Inovativne kapsule za kontrolu djelovanja CoDose


Regula je startup koji razvija suplemente kontroliranog djelovanja, odnosno doziranja, a iza njega stoji Anna Poropat, magistar kemijskog inženjerstva. Korištenjem dostupnih tehnologija proizvodnje Regula je izradila inovativne kapsule pod nazivom CoDose koje omogućavaju predvidljivo kontroliranje vremena i intenziteta djelovanja. Moguća je on-demand regulacija djelovanja po željama i specifičnim potrebama pojedinaca. Tehnologija se temelji na patent-pending rješenju koje omogućava kontrolu koncentracije tvari bez automatizacije kroz vrijeme. U ponudi su prvenstveno prazne kapsule produljenog djelovanja i djelovanja određenog trajanja i željene razine intenziteta oslobađanja tvari. Trendovi ukazuju na rekordan rast stupnja personalizacije u sektoru dodataka prehrani, odnosno wellness i fitness industriji.


Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr