Poliklinika Analiza nudi testiranje genetske predispozicije za rak

NL Promo

Ovo testiranje radi se samo jednom u životu, ali je bitno obaviti ga na vrijeme

Genetsko testiranje predispozicije na rak izuzetno je važno ako u vašoj obitelji postoji povijest karcinoma dojki, jajnika ili bilo kojeg drugog oblika malignog karcinoma. U Americi i mnogim europskim zemljama postalo je sasvim normalno da se u takvim situacijama preporuči genetsko testiranje i savjetovanje. Genetsko testiranje može pružiti važne informacije o vašem zdravstvenom stanju i pomoći u identificiranju rizika od razvoja određenih karcinoma. Ovaj korak je ključan jer postoje preventivni i terapijski postupci koji mogu uvelike smanjiti posljedice i prevenirati razvoj karcinoma. Važno je pravovremeno reagirati kako bi se poduzele sve potrebne mjere za zaštitu vašeg zdravlja.Iz tog razloga, Poliklinika Analiza nudi Cancer screen, novi način testiranja genetske predispozicije za rak. Većina ljudi koja razvije nasljedni oblik raka nije svjesna svoje genetske predispozicije sve dok se bolest ne pojavi. Kada geni povezani s određenim tipom raka ne funkcioniraju ispravno, vjerojatnost razvoja te bolesti značajno se povećava. Informiranost o prisutnosti patogenih varijanti gena pruža pacijentima potrebno znanje kako bi razvili zdravstveni plan i poduzeli preventivne mjere na vrijeme.Cancer screen je jedan od najopsežnijih testova za identifikaciju genetske predispozicije za rak. Ovaj test analizira do 79 gena za koje su znanstvena istraživanja potvrdila da su povezani s povećanim rizikom od 24 različite vrste nasljednih oblika raka. Među ovim genima, ističu se BRCA1 i BRCA2, koji značajno povećavaju rizik od razvoja raka dojke i jajnika. Cancer screen preporučuje se svakome tko želi saznati svoj zdravstveni rizik i poduzeti preventivne mjere na vrijeme, a posebno je koristan za osobe s poviješću raka u obitelji.


BRCA1 i BRCA2 su geni koji kontroliraju popravak oštećenja u DNK stanicama. Kada postoji bilo koja od nekoliko stotina otkrivenih patogenih varijanti na ovim genima, njihova funkcija može onemogućiti popravak i prouzročiti nepravilnosti u sintezi DNK lanca, koji potom daje krive informacije stanicama.


Prema nedavnim studijama, kod deset tisuća nositelja BRCA mutacija postoji dramatično povećanje rizika od prvog raka dojke, do otprilike 50 – 85%. Za rak jajnika, rizik je 15 – 45% za nositelje BRCA1 mutacije i 10 – 20% za nositelje BRCA2 mutacije. Osim Basic panela (analiza BRCA1 i BRCA2 gena), u ponudi Poliklinike Analiza dostupni su i Standard panel (BRCA1, BRCA2 i dodatnih 24 gena) te Plus panel (ukupno 74 gena).


Dva desetljeća uspjeha


Poliklinika Analiza osnovana je 2001. godine kao dijagnostički zdravstveni centar specijaliziran za laboratorijske usluge. Sveobuhvatnost testiranja, inovativne usluge, uključivanje liječnika specijalista nakon obavljene laboratorijske dijagnostike, poslovne jedinice diljem Hrvatske, baš kao i dugogodišnje iskustvo, izdvajaju Polikliniku Analiza kao jednog od lidera u segmentu privatnog zdravstva.


Više informacija pronađite na službenim stranicama www.poliklinika-analiza.hr ili zatražite slanjem e-maila na adresu [email protected] i telefonski na broj 051 309 309.