STRATEGIJA ZA BUDUĆNOST

FOTO/VIDEO Konferencija Novog lista o zelenoj i digitalnoj transformaciji turizma: ‘Na raspolaganju nam je velik EU novac’

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prvi put smo u poziciji da mi kao Ministarstvo turizma i sporta kreiramo natječaje, određujemo prioritete i definiramo na što ćemo i kako trošiti naš novac, ukazao je Štefičar

Konferencija Novog lista zelena i digitalna transformacija turizma – prilika za Kvarner, Istru, Gorski kotar i Liku okupio je danas u Rijeci niz stručnjaka na temu održivog turizma. Naime, na konferenciji sudjeluju Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta (MINTS), Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), Marinela Krstinić Nižić, redovita profesorica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Sandra Anić, članica Uprave riječke Aestus grupe, Petra Kovačević, predsjednica klastera Lika Destination te iznajmljivač Miroslav Pretula, vlasnik tvrtke Degra.


Moderatorica je Ida Prester.


Na konferenciji koja se održava u Hilton Rijeka Costabella Beach&spa resortu, tako se govori o zaokretu hrvatskog turizma prema održivosti, samim time i o novim strateškim dokumentima na kojima se temelji taj zaokret. Riječ je o prvo Strategiji održivog razvoja hrvatskog turizma do 2030., koja je naslanja na Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i o novom Strateškom marketinškom i operativnom planu hrvatskog turizma 2022. – 2027.Foto galerija: Konferencija Novog lista Zelena i digitalna transformacija turizma Foto: Vedran Karuza


Naime, Ministarstvo turizma i sporta početkom mjeseca je objavilo  javne pozive za Jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma te Regionalnu diverzifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti ukupne vrijednosti 2,2 milijarde kuna.  Od toga je na raspolaganju 930 milijuna kuna bespovratnih sredstava za javnu turističku infrastrukturu i čak 1,25 milijardi kuna bespovratnih sredstava za ulaganje u privatnu turističku infrastrukturu i to i na kontinentu i na obali. Prijavitelji će projektne prijedloge moći unositi u sustav eNPOO od 7. studenog 2022. godine od 12:00 do 3. veljače 2023. godine do 12:00 sati.


U uvodu je Slavko Štefičar kazao kako su svi svjesni da održivi turizam u svakom smislu, okolišnom, ekonomskom i društvenom, nema alternative.


– Kroz Strategiju razvoja održivog turizma smo detektirali ključne izazove hrvatskog turizma, te zajedno s dionicima uključenima u rad Strategije definirali konkretne, jasne i mjerljive ciljeve, kazao je Štefičar. Dodao je kako će se NPOO-om razraditi put kako doći do realizacije tih ciljeva. Dodao je i kako do sada ni jedna Strategija nije imala konkretne brojke u smislu novca predviđenog za njihovu realizaciju, pa je tako na raspolaganju velik EU novac, i to velik u smislu što pokazuje smjer u kojem želimo da se sektor kreće.


– Prvi put smo u poziciji da mi kao Ministarstvo turizma i sporta kreiramo natječaje, određujemo prioritete i definiramo na što ćemo i kako trošiti naš novac, ukazao je Štefičar te dodao kako se nada da će uskoro biti odobreni i operativni programi vrijedni 210 milijuna eura.


– Sva sredstva imaju zajednički naziv, a to je da se moraju utrošiti na način da ne čine znatnu štetu, odnosno bitno je naći modus da se ona utroše na najbolji način kako bi proizvodi bili jeftiniji u smislu troškova, ali i pristupačniji gostima koji traže zeleno i održivo, dakle, samo tržište nameće ta nova pravila, zaključio je Štefičar u uvodu.