Pet sjajnih načina kako provesti nezaboravan ljetni odmor u Slavoniji

NL Promo

Dočekajte izlazak sunca na Dunavu, otkrijte okuse Baranje, osvojite slavonski vrh ili se opustite na ladanju u plemićkom stilu

Odmor kakvog možda niste očekivali, netipičan za Slavoniju, ali putovanja su baš takva. Ruše predrasude i šire vidike. Stoga sjednite u automobil, krenite prema Slavoniji i birajte odmor po vašoj mjeri.


Na srijemskim rijekama


Za plovidbu Dunavom panoramskim brodom uopće ne morate do Beča. Ovo prekrasno iskustvo već godinama nude u Vukovaru. Udobno se smjestite i u jednosatnoj vožnji uživajte u vukovarskim atrakcijama od Borova do Vučedola iz posve nove perspektive. Da u ovom dijelu Hrvatske žive iskusni panonski mornari, otkrit ćete u Nijemcima. Iz ovog mirnog srijemskog mjesta već godinama isplovljava izletnički brod Sveta Katarina, „para“ pitomi Bosut i nastavlja Spačvom kroz najveću šumu hrasta lužnjaka u Europi. U srcu Spačvanske šume u blizini Otoka, na mističnim Virovima od ove godine plovi još jedan izletnički brod. Odličan izbor za ljetno punjenje baterija.


Vukovarska Ada


Hedonizam u Baranji


Gurmane u potrazi za autohtonim jelima i autentičnim ambijentima, baranjska sela oduševljavaju. Prekrasni zeleni pejzaži, nepregledni vinogradi, šetnja baranjskim cestama, jedinstvene putevi ili surduci i vinski podrumi, takozvani gatori…, na svakom koraku novi motiv, još jedna savršena instagramska fotka… I naravno, najpikantniji fiš kojeg ste ikad jeli, onaj pravi baranjski, gust i crven od mljevene paprike… Godi nepcu i traži gutljaj mirisne graševine. Ako ste u eksperimentalnoj fazi probajte pohanu riblju mliječ, čvarke ili čips od šarana, a ako ste ziheraš gurmansku avanturu započnite tradicionalnim baranjskim kulenom, kobasicama, čvarcima, čobancem…


Na salašima i rančevima


Slavonski salaši, rančevi i turistička imanja u selima Brodskog Posavlja ovog su ljeta pravi hit. Daleko od asfalta, na sat i pol voženje od Zagreba kriju se prekrasne oaze. Spakirajte kofere i otputujte odgovorno, daleko od gužvi, s obitelji ili u malom odabranom društvu. Tradicijska arhitektura, slavonska jela, savršeni kolači, šetnje Dilj-gorom, vožnja bicikla, jahanje, vožnja u zaprežnim kolima, spavanje u ambaru ili štaglju…, možete što poželite. Život na selu godi, odlična je antistres terapija, a ljeto idealno vrijeme da se u to uvjerite.


Adrenalinski park na Papuku


Prava adresa za željene adrenalina! Poligon s 12 elemenata za odrasle i onaj s devet za djecu; netaknuta priroda u dolini Duboka i prekrasan Park prirode Papuk – bit će to vrhunski provod u prirodi za čitavu obitelj. Umjetne stijene, drvene gljive, viseći mostovi i mreže, leteći skateboard i zip-line sastavni su dio Adrenalinskog parka Duboka. Smješten je mjestu Velika, koje će vas prije posjetiti na planinska sela u Alpama nego na tipičan slavonski krajolik. Ali u ovom dijelu Slavonije ništa nije ravno. Jedna za drugom, nižu se gore. Uz Papuk, tu su Psunj, Dilj-gora, Požeška gora i Krndija. Planinari će uživati.


Adrenalinski park


Na Plemićkoj ruti


Tamo gdje se susreću Podravina i Slavonija plemići su gradili kurije i dvorce koji i danas mame svojom ljepotom i pričama. Sve je više obnovljenih poput prekrasnog Dvorca Janković u Suhopolju, danas Centra za posjetitelje s 15 prostranih soba, 5D kinom, multimedijalnom dvoranom, a uskoro i vinskim podrumom i wellness centrom. Uz Informativno-edukativni centar i hostel Dravska priča – nekad ljetnikovac grofa Draškovića, hotel Kuriju Janković u Kapela Dvoru, Dvorac Pejačević u Virovitici, rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici, Ružicu grad u Orahovici…, dvorac u Suhopolju nezaobilazni je dio atraktivne Plemićke rute. Vrijeme je da je otkrijete.


Dvorca Janković u Suhopolju
Foto: Matija Turkalj


Saznaj više na Slavonia.Travel