Održan 9. Lean Spring Summit u Rijeci na temu ‘Greendustry 4.0’

NL Promo

Lean Spring Summit 2023., Foto: Josip Svetić

Lean Spring Summit 2023., Foto: Josip Svetić

Konferencija je okupila stručnjake i značajna imena iz industrije.

Na 9. Lean Spring Summitu, koji je okupio brojne stručnjake i tvrtke zainteresirane za zelene metode poslovanja, istaknuta je važnost “zelenog” razmišljanja i prilagodbe u poslovanju. Konferencija je poslužila kao platforma za razmatranje tema o zelenoj industriji, novim rješenjima, trendovima i inovacijama.


Glavna tema skupa, “Zelena industrija 4.0, Put prema održivosti”, bavila se utjecajem zelenih metodologija, ideja i procesa na unapređenje tvrtki, uštede, ekonomičnost, održivost i strateški rast. Predstavnici tvrtki koje već primjenjuju “zeleno” poslovanje i digitalnu transformaciju predstavili su konkretna rješenja koja omogućuju poboljšanje poslovanja kroz primjenu modernih tehnologija, smanjenje troškova i gubitaka.


 


Nedeljko Štefanić, Culmena i Robert Obraz, Klimaoprema, Foto: Josip Svetić


 


Hilton Rijeka Costabella, Foto: Josip Svetić


Anja Štefanić, izvršna direktorica tvrtke Culmena, istaknula je Projekt 100 Pametnih tvornica kao primjer brze transformacije tvornica u “pametne” tvornice. Želja je uključiti stotinu tvornica u Projekt te im omogućiti uspješnu transformaciju, velike uštede i primjenu digitalnih znanja i vještina. Novost u projektu je Članstvo u projektu za sva poduzeća koja žele dobiti nova znanja i vještine, naučiti više o transformaciji ali i pripremiti se za uspješnu transformaciju uz razne druge pogodnosti. U sklopu svog predavanja napravila je intervju sa Borisom Poklepovićem iz Bauwerk Group Hrvatska koji je prenio rezultate i iskustvo iz Projekta transformacije. Projekt između ostalog stvara velike uštede poduzećima, te eliminira gubitke u poslovanju.


Anja Štefanić, Culmena, Foto: Josip Svetić


Profesor Nedeljko Štefanić naglasio je važnost primjene “Lean” menadžmenta, digitalnih tehnologija, zelenog aspekta i inovacija za poboljšanje učinkovitosti i produktivnosti u brodogradnji. Također se istaknula mogućnost primjene “blockchain” tehnologije za ubrzavanje procesa sklapanja ugovora u brodograđevnoj industriji.


Na okruglom stolu “Izazovi i potencijal hrvatske brodogradnje u Industriji 4.0” sudjelovali su Aleš Ekar (Iskra Shipyard), Robert Blažinović, Zoran Kunkera (Leaera), Sandra Uzelac (Viktor Lenac Shipyard) i Hrvoje Pupačić (Adria Winch d.o.o.) uz moderatora, prof. Nedeljka Štefanića (Culmena, FSB).


Lean Spring Summit 2023., Foto: Josip Svetić


Konferenciju su podržali Klimaoprema d.d., Amelicor Group, Ember Kamini, Fluentis i WINDOR d.o.o., a mediji koji su prepoznali važnost teme Zelene industrije 4.0., popratili konferenciju i podržali je kao pokrovitelji su HINA, posao.hr, Novi list, RI portal i kanal Ri.


Ovogodišnji Lean Spring Summit ostvario je izniman uspjeh zahvaljujući vrhunskom konceptu i angažmanu svih sudionika te je još jednom pružio priliku za diskusiju o posljednjim trendovima i novim idejama u industriji.