Novi list: Damir (32) iz Pule zatvorio kafić i promijenio karijeru: ‘Napokon imam fiksno radno vrijeme i slobodne vikende’

NL Promo

Dok je radio u ugostiteljstvu redovito su mu dolazili prodajni predstavnici iz Zagrebačke pivovare. Upravo je preko jednoga od njih i saznao za priliku sezonskog rada u kompaniji.

Damir Mickov (32) cijeli je svoj život u ugostiteljstvu. S majkom je godinama u Puli vodio ugostiteljski lokal i kiosk Blue, tako da je često imao posla s prodajnim predstavnicima. Jednom prilikom mu je prodajni predstavnik Zagrebačke pivovare predložio da dođe s druge strane šanka, odnosno da se kod njih zaposli kao Sezonski unapređivač prodaje. Nabrajao mu je benefite koji dolaze uz posao – konkurentna plaća, nagrada za ostvarene rezultate, bonus za sezonske radnike, dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje, naknada za topli obrok, subvencionirana Multisport kartica te, najvažnije, mogućnost stalnog zaposlenja nakon završetka sezonskog rada.


Sve mu se od navedenog izuzetno svidjelo. Damir je, naime, baš u to vrijeme razmišljao o zatvaranju lokala. Majka mu je otišla u mirovinu, nikako nije mogao pronaći adekvatnu radnu snagu i htio je iskusiti kako je to imati slobodne vikende te fiksno radno vrijeme. Stoga je odlučio promijeniti karijeru i okušati se u nečem novom, iako se isprva radilo o sezonskom zaposlenju.


Damir Mickov, prodajni predstavnik Zagrebačke pivovare / Nel Pavletić Gorički/PIXSELL (Pula)


To je bilo prije dvije godine i danas nam Damir iskreno priznaje kako je ekstra zadovoljan sa svojom odlukom. Lani je potpisao i ugovor za stalno te postao prodajni predstavnik, baš kao i njegov kolega koji mu je tada predložio da se prijavi za sezonski posao.


“Najviše sam zadovoljan radnim okruženjem, odnosno kolegama koji su uvijek spremni pomoći, kao i odnosom nadređenih prema zaposlenicima. Nikada nisam naišao na problem ako sam trebao savjet kolega ili imao bilo kakav upit vezan uz posao. No, posebno mi se sviđa fiksno radno vrijeme i slobodni vikendi, što je luksuz koji nisam imao kao privatnik jer je uvijek trebalo nešto raditi po kafiću”, ističe Damir.


Jednaka priča i u Vodicama te Kaštel Štafiliću


Njegova priča pritom nije nikakva iznimka već pravilo koje već godinama vlada u Zagrebačkoj pivovari. Naime, kompanija svake godine zapošljava sezonske radnike, od kojih se mnogi nakon toga zaposle za stalno ili se iduće godine vrlo rado ponovno odazovu raditi na sezoni. Dvije takve štorije možemo pronaći i u Vodicama te u Kaštel Štafiliću, a one pripadaju Robertu Vodopiji te Mariji Grbeši.


Robert se sa sezonskim radom u Zagrebačkoj pivovari upoznao još za vrijeme studentskih dana, kada je radio kao punjač polica te unapređivač prodaje u Vodicama i okolici. Inače je po struci sveučilišni prvostupnik geografije i nakon studija je većinu vremena proveo kao profesor na zamjeni u različitim školama. S obzirom na to da se prilika za stalnom pozicijom nikako nije otvarala, odlučio je potražiti sigurniji izvor prihoda, a bivši šef iz studentskih dana ga je preporučio za Sezonskog unapređivača prodaje u Pivovari.


Robert Vodopija, prodajni predstavnik Zagrebačke pivovare / Zvonimir Barišin/PIXSELL (Dugopolje)


Na starom novom poslu dočekala ga je, kaže, super radna ekipa i okruženje bez presinga, tako da nije imao problema s promjenom karijere.


“Da mi se sada ponudi prilika da opet radim u školi, ne znam bih li je prihvatio. Stvarno mi je dobro u Zagrebačkoj pivovari i zadovoljan sam sa svim uvjetima. Imam svoj teren koji obuhvaća Šibenik i okolicu, ne treba mi puno da se vratim doma u Vodice i kolege su stvarno odlični”, ističe 35-godišnji Robert koji je ugovor za stalno potpisao prošle godine te danas radi kao prodajni predstavnik.


Jasno postavljeni ciljevi


Jednako dobro iskustvo dijeli i njegova vršnjakinja Marija. Ona je u svojoj 15 godina dugoj karijeri prošla brojne trgovačke lance i kompanije, kao i pozicije, no nigdje joj nije bilo tako ugodno kao u Zagrebačkoj pivovari, iako se taj posao često percipira muškim.


“Financijski uvjeti su mi ovdje stvarno najbolji, neovisno radi li se o plaći ili varijabilnom djelu. Ciljevi su jasno postavljeni, nema stresa i uvijek vlada normalna i uljudna komunikacija s nadređenima, što je zapravo puno važnije jer novac ne može nadomjestiti loše međuljudske odnose. Nitko pritom ne gleda mene drugačije jer sam žena, štoviše, svi mi pomažu i nije im problem otići sa svog terena kako bi došli u pomoć kolegi”, naglašava Marija koja će i ove godine raditi kao Sezonski promotor prodaje pića u Splitu.


Marija Grbeša, sezonska promotorica prodaje pića Zagrebačke pivovare / Duško Jaramaz/PIXSELL (Šibenik)


Iskustva u poslu joj ne manjka, jer je prije toga radila kao trgovačka putnica za druge kompanije, no prije Zagrebačke pivovare se još nije susrela sa situacijom da kao sezonski radnik dobije uskrsnicu, bonus pa i da na kraju sezone bude još dodatno nagrađena. Osim toga, sada više ne radi vikende, što joj je posebno bitno za planiranje slobodnog vremena. Prema tome, ističe, ako joj se pruži prilika da ostane za stalno, bez razmišljanja će prihvatiti posao.


Zagrebačka pivovara traži sezonske radnike


Zagrebačka pivovara i ove godine traži sezonske radnike za odjele prodaje i proizvodnih operacija: sezonske promotore prodaje pića, tehničare u kontroli kvalitete te operatere u proizvodnji i punionici piva. Posebna prednost rada na poziciji sezonskog promotora prodaje pića jest to što se obavlja na obali i otocima tijekom ljetnih mjeseci te tako spaja ugodno s korisnim. Uz kompetitivna primanja, sezonski radnici mogu računati na nagradu za ostvarene rezultate, dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje, subvencioniranu Multisport karticu, naknadu za topli obrok i naknadu za prijevoz ili automobil koji mogu koristiti u službene svrhe. Uz navedeno, sezonci povratnici ostvaruju pravo i na dodatne financijske benefite. Na web stranici Zakonposao.hr potražite informacije o otvorenim natječajima, uvjetima rada, odjelima Zagrebačke pivovare i pogodnostima za zaposlenike te pročitajte osobna iskustva zaposlenika.