Lučka uprava Rijeka

Molo longo zasjao novom, ekološki održivom rasvjetom

NL Promo

Riječki lukobran dobio je energetski učinkovitu javnu rasvjetu kojom se osigurava minimalna potrošnja električne energije, niski troškovi održavanja i minimalna emisija CO2, kao i svjetlosnog zagađenja

Riječki lukobran, poznat i kao Molo longo, omiljena šetnica Riječana i posjetitelja Rijeke, ovih je dana zasjao novim sjajem. S prvim danima kolovoza završeni su svi radovi na projektu ugradnje suvremene, ekološki prihvatljive LED rasvjete u punoj dužini lukobrana, čime je sam Molo longo dobio novu, ekološki prihvatljivu i učinkovitu rasvjetu, a cijelo područje Putničke luke i užeg centra grada novu vizuru, gledano s kopna i s mora.


– Ovim projektom cijeli riječki lukobran dobiva ekološki održivu i energetski učinkovitu javnu rasvjetu kojom se osigurava minimalna potrošnja električne energije, niski troškovi održavanja i minimalna emisija CO2, kao i svjetlosnog zagađenja, poručuju iz Lučke uprave koja je nositelj i investitor projekta, naglašavajući kako je riječ o još jednom lučkom projektu ostvarenom uz potporu fondova Europske unije.


Postavljanje LED rasvjete na Riječkom lukobranu sufinancirano je EU sredstvima iz projekta Susport, Interreg Italy – Croatia prema modelu financiranja 85% vrijednosti projekta iz programa Interreg Italy – Croatia, a 15% iz vlastitih sredstava Lučke uprave Rijeka.


Ugovor za nabavu i ugradnju Led rasvjete na Riječkom lukobranu vrijedan 1.384.198,75 kuna Lučka uprava Rijeka je potpisala 7. veljače ove godine s tvrtkom Elektro-energetika d.o.o., Zagreb. Radovi su se izvodili u nekoliko faza, a obuhvaćali su zamjenu stupova i ugradnju led rasvjete u dužini od gotovo 1.700 metara.


Iz Lučke uprave ističu kako je riječ o još jednom u nizu projekta sufinanciranih iz EU-a koji su ugovoreni i završeni u ugovorenim rokovima. Inače, u projektu Susport, Interreg Italy – Croatia ukupni proračun Lučke uprave Rijeka iznosi 440 tisuća eura, odnosno oko tri milijuna i 319 tisuća kuna.


Osim projekta za osvjetljenje Riječkog lukobrana, Lučka uprava sredstva iz programa Susport u ovoj godini planira utrošiti za nabavku električnog vozila i ugradnju punionice za električne automobile na početku Riječkog lukobrana.


– Pored velikih infrastrukturnih projekata na lučkom području za razvoj teretne luke, Lučka uprava Rijeka nastavlja s ulaganjima u razvoj putničke i nautičke luke u središtu Rijeke te druge sadržaje važne građanima i posjetiteljima Rijeke za nesmetan i siguran pristup lučkom području i moru, zaključuju iz Lučke uprave.Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Lučka uprava Rijeka