Kako urediti prostor za druženje

NL Promo

Prostor za druženje, bila to terasa ili dnevna soba, važan je dio našeg doma, a u njemu se okupljamo u društvu obitelji i prijatelja. Iako prostori za druženje nisu toliko zahtjevni za uređivanje kao što su to recimo kuhinje, činjenica da služe kao prostori za obitelj i za zabavu, ali i da u njima provodimo mnogo vremena, znači da zahtijevaju promišljen i strukturiran dizajn.

Prilikom razmišljanja o uređenju prostora za druženje, važno je uzeti u obzir raspored i vrstu namještaja, boje i ukrase kako bi se stvorila udobnost, intimnost i osjećaj dobrodošlice, ujedno imajući u vidu praktičnost i izdržljivost. Uspješan raspored prostora za druženje dopušta protok energije i informacija kroz prostor i izbjegava prenatrpanu atmosferu. Često se za male prostore koristi taktika da se namještaj postavlja u kutove i uz zidove, a u sredini se ostavlja slobodan prostor. Odlično rješenje za središnji dio su i stolići za dnevni boravak. Možete se odlučiti i za kreiranje prostora oko određenog predmeta kao što je na primjer kamin ili roštilj, a time biste mogli dobiti i iluziju većeg prostora. S obzirom na to da prostori za druženje imaju više funkcija, ponekad je bolje stvoriti više manjih prostora koji također mogu imati više funkcija i osigurati da svi članovi kućanstva imaju prostor za opuštanje ili rad.U svakom slučaju na početku razmislite o vlastitoj inspiraciji za uređenje prostora za druženje, sakupite ideje na papir i istražite koja vam funkcionalna rješenja i estetske mogućnosti najbolje odgovaraju. Bilo da se radi o funkcionalnom dizajnu ili inspiraciji koju ste pronašli u časopisu ili na internetu, za početak pokušajte stvoriti početnu viziju kako biste željeli da prostor izgleda. Razmislite i o budžetu koji vam je dostupan te razmislite o tome koliko ljudi će koristiti taj prostor. Ako se niste tek sad uselili u taj prostor, razmislite kako funkcionira vaš sadašnji prostor za druženje, kako se koristi, te mogu li u njemu nesmetano funkcionirati svi članovi domaćinstva sa svim aktivnostima koje se tamo odvijaju.


Nakon toga počnite razmišljati o paleti boja koju ćete odabrati za svoj prostor za druženje. Paleta boja bi svakako trebala odražavati vaš osobni ukus, ali svakako procijeniti i koje su prednosti boja koje bi se možda prirodnije uklopile u taj prostor. Neka vaš prostor za druženje bude u svjetlijim tonovima jer svjetlije boje lakše reflektiraju svjetlost i prostor čine većim. Pritom nemojte sasvim zaboraviti na tamnije boje koje uspješno stvaraju osjećaj intimnosti i veoma su moderna opcija.


Glavno obilježje prostora za druženje će zasigurno biti kauč ili vrtni namještaj ako se radi o terasi. Zato je pametno da odabir namještaja počnete baš s tim predmetima. Imajte na umu da je i prilikom odabira namještaja važno razmišljati o tome da li u prostoru ostaje dovoljno mjesta za nesmetano kretanje, te ostavlja li odabrani namještaj osjećaj proporcionalnosti s prostorom u kojem se nalazi. Svakako planirajte i dodatna mjesta za sjedenje, bilo da se radi o stolicama, foteljama ili još jednom kauču ili dvosjedu. Veoma simpatično i praktično rješenje su i vreće za sjedenje, a i klupe koje se mogu postaviti uz zidove ili ispod prozora. Što se tiče odabira materijala, neka bude što otporniji na mrlje, ali i ugodan na dodir.