IOTA – KRIPTOVALUTA OTVORENOG KODA ZA TRANSAKCIJE BEZ PROVIZIJE

NL Promo

Ova slabo poznata kriptovaluta, postala je svojevrsna prekretnica u svijetu blockchain tehnologije. Iako je relativno mlada, donijela je brojne beneficije koje omogućuju jednostavnije trgovanje.

Prije svega, riječ je o transakcijama bez apsolutno ikakve naknade. IOTA je kriptovaluta otvorenog koda, kao i mnoge druge, namijenjena prijenosu podataka i plaćanju bez provizije između različitih uređaja na internetu. Kriptovaluta je osmišljena kako bi pojednostavila transakcije i procese koji funkcioniraju na princip senzora. A najjednostavniji primjer upotrebe su automati za hranu i piće s omogućenom IOTA-om koji mogu izbacivati proizvode bez transakcijskih troškova, kašnjenja i naknade.


IOTA je zapravo vrlo jednostavan blockchain sustav koji funkcionira ovako:


  • IOTA je u konkretnom slučaju distribuirana knjiga evidencije transakcija, namijenjena podmirivanju financijskih aktivnosti između umreženih uređaja u IoT ekosustavu, a njezina je kriptovaluta poznata kao mIOTA.
  • Cilj joj je riješiti pitanja skalabilnosti i performansi koje ima primjerice Bitcoin. To postiže zamjenom njegovog blockchaina s Tangleom – sustavom čvorova u kojem svaka nova transakcija potvrđuje dvije prethodne transakcije.
  • IOTA je vrlo skalabilna, s odličnim temeljima za daljnji razvoj.

U principu, IOTA je dizajnirana da ukloni transakcijske naknade i ubrza povezane procese. Sastoji se od nekoliko bitnih dijelova koji podižu njenu funkcionalnost na viši nivo. Tu se posebno važna IOTA Mijin koja upravlja neprovjerenim transakcijama. Mijin je platforma pametnih ugovora koja se koristi u svim IOTA transakcijama. Ona podržava sve razine pametnih ugovora koje se koriste u sljedećim knjigama evidencije transakcija: IOTA Blockchain Explorer, IoBee, Stellar, Omni Blockchain Explorer. U ranim danima razvoja, IOTA je često bila prozivana kopijom Bitcoina. Iako možda imaju neke slične principe, IOTA nije ni približno kopija Bitcoina, a niti neke druge kriptovalute. Platni sustav dizajniran je tako da se transakcije provode bez naknada. U svojoj srži, osmišljena je kako bi omogućila transparentnost, provjeru i pouzdanost transakcija između računala. Tu tehnologiju je implementirala u Tangle – decentraliziranu knjigu evidencija transakcija, koja potiče siguran prijenos podataka, bez transakcijskih troškova. Upravo u tome je glavna razlika IOTA-e i Bitcoina. Tangle i blockchain dvije su različite platforme temeljene na istim načelima. Tangle se temelji na DAG-u ili usmjerenom acikličkom grafu, što u osnovi znači da umjesto izgradnje lanca u kojem se blokovi dodaju u intervalima – Tangle može obavljati transakcije bez naknada za iste. Kako Tangle raste i sve više korisnika obavlja transakcije, cijeli sustav postaje brži i sigurniji jer se rade decentralizirani čvorovi.


Još jedna od odličnih prednosti IOTA sistema je što ona dopušta i podržava neograničene sudionike u sustavu, uključujući druge uređaje, kriptovalute, evidencijske knjige koje pohranjuju transakcije. Možemo ga usporediti s novčanikom koji sadrži različite kovanice, novac u dolarima, eurima, kunama i slično. Takva raznolikost ekosustava omogućila joj je praćenje transakcija bez obzira o kojoj kriptovaluti se radilo. A osim toga, vrlo je prilagodljiva u vidu prihvaćanja novih protokola. Čitav sustav je vrlo dobro osmišljen i kompatibilan s nadolazećim promjenama, pa je samo pitanje vremena kada će ostale kriptovalute početi primjenjivati IOTA-ine pametne značajke. Iz tog razloga, IOTA može podržavati gotovo sve razvijene decentralizirane aplikacije ili dApps. Ovo značajka je vrlo dobra vijest za sve one kriptovalute koje baziraju svoj razvoj isključivo na izradi decentraliziranih aplikacija.


Budućnost IOTA-e?


IOTA bi mogla biti među najpopularnijim tokenima koje trenutno nalazimo na tržištu. S obzirom da se radi o mreži računala koji se mogu spojiti na internet i razmjenjivati informacije, čitav se koncept o dostupnosti informacija vrlo brzo razvija. Iako su kriptovalute samo jedna od mnogih mogućih primjena Blockchain tehnologije, do sada su samo one privukle glavnu pozornost šire javnosti. IOTA se posebno ističe svojom značajkom izravnog acikličkog grafa (DAG), koja je značajno razlikuje od ostalih kriptovaluta. Cijena joj trenutačno iznosi oko 1,61 američkih dolara. Iako mu je vrijednost vrlo mala, s obzirom da čitav projekt ima vrlo dobre predispozicije za daljnji rast i razvoj, pa stoga nije loše investirati nešto u ovu kriptovalutu.