Ina darovala 2,4 milijuna kuna trima nacionalnim institucijama

NL Promo

Naftna kompanija Ina jučer je dodijelila donaciju od 2,4 milijuna kuna trima hrvatskim kulturnim institucijama u Zagrebu, koje su pogođene velikim potresom u ožujku.

Predsjednik uprave Ine Sandor Fasimon dodijelio je pomoć prvim ljudima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Muzeja za umjetnost i obrt i Arheološkog muzeja Zagreb. Svaka od tih institucija dobila je po 800 tisuća kuna za saniranje šteta od posljedica potresa.
– Odgovorni smo za društvo u kojem živimo, pa tako i za Zagreb, koji je pogođen daleko teže od Ine, rekao je Fasimon u prostorijama HAZU-a, gdje je održana svečanost. Kriza je, naime, pogodila i Inu te cijelu grupu MOL, ali naša je dužnost pomoći, jer ovo je trenutak kada pokazujemo da smo zajedno jači od elementarne nepogode, naglasio je prvi čovjek Ine.
Iskreno zahvalivši na »velikodušnoj donaciji«, predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt je naglasio da je pomoć stigla onda kada je tim institucijama najviše potrebna. To će biti poticaj da i zgradu Muzeja za umjetnost i obrt što prije osposobimo za posjetitelje i da nastavimo s programima za očuvanje kulturnog identiteta svih nas, dodao je Miroslav Gašparović, ravnatelj tog muzeja.
– Deset sekundi potresa donijelo nam je deset mjeseci, a možda i deset godina dodatnog rada, podsjetio je Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja, koji je zbog oštećenja također dobio žutu oznaku »privremeno neuporabljiv«. Srdačno zahvaljujemo na tome što ste prepoznali hitnost djelovanja, te nam omogućili da što prije počnemo sa sanacijom zgrade, restauracijom i drugim intervencijama, rekao je Mihelić.
Nakon potresa u Zagrebu i tijekom pandemije Ina je dodijelila donacije desecima institucija diljem Hrvatske, ponajprije zdravstvenim ustanovama. Jučerašnja darovnica trima nacionalnim kulturnim institucijama dosad je najveća financijska pomoć iz naftne kompanije.