Putujte sigurno i bezbrižno

Ina Class Plus gorivo vrhunske je kvalitete i dokazano ima povoljni učinak na motore s unutarnjim izgaranjem

NL Promo

Marija Tirić-Unetić iz Centralnog ispitnog laboratorija/Foto: Jurica Galoić, Pixsell

Marija Tirić-Unetić iz Centralnog ispitnog laboratorija/Foto: Jurica Galoić, Pixsell

O svojstvima Class Plusa razgovarali smo s tri Inine stručnjakinje za gorivo Ivanom Čović Knezović, Anom Erceg i MarijomTirić-UnetićKroz Ininu maloprodajnu mrežu, najveću moderniziranu mrežu u Hrvatskoj, svakodnevno prođe više od 234 tisuća kupaca i proda se više od milijardu litara goriva godišnje. Zato INA kontinuirano unapređuje kvalitetu svojih proizvoda i usluga kako bi zadovoljila potrebe kupaca.


Perjanica ponude na Ini je vrhunsko gorivo Class Plus u koje su utkane godine istraživanja i usavršavanja formule kako bi se postigla beskompromisna kvaliteta.


Sva Inina goriva prije stavljanja na tržište prolaze kroz postupak provjere kvalitete te kroz redovite interne kontrole na Ininim maloprodajnim mjestima. Provodi ih Inin Centralni ispitni laboratorij.
O svojstvima Class Plusa razgovarali smo s tri Inine stručnjakinje za gorivo Ivanom Čović Knezović i Anom Erceg iz Istraživanja i razvoja rafinerijskog poslovanja te Marijom Tirić-Unetić iz Centralnog ispitnog laboratorija.


Ivana Čović Knezović iz Istraživanja i razvoja rafinerijskog poslovanja Ine/ Foto: Jurica Galoić, Pixsell


Ana Erceg iz Istraživanja i razvoja rafinerijskog poslovanja Ine/Foto: Jurica Galoić, Pixsell


“Class Plus goriva uvedena su na maloprodajna mjesta Ine u lipnju 2017. godine, a glavni motiv za njihov razvoj je bila želja da kupcima osiguramo gorivo vrhunske kvalitete. Razvili smo gorivo koje osim što zadovoljava značajke kvalitete propisane standardima kupcima pruža i poboljšana primjenska svojstva”, kazuju sugovornice.


Koje su osnovne prednosti INA Class Plus goriva?


“Imaju dokazani povoljni učinak na motore s unutarnjim izgaranjem jer zahvaljujući poboljšanoj formuli aditiva Class Plus goriva uklanjaju naslage, povećavaju snagu i trajnost motora. Osim toga dodani višenamjenski aditivi poboljšavaju antikorozijska svojstva i energetsku učinkovitost goriva.”


Koja ih svojstva izdvajaju u odnosu na ostala goriva na tržištu?


“Class Plus goriva razvijena su u sinergiji suvremenih tehnologija prerade nafte i usavršavanja formule aditiva kako bi se dobila goriva znatno poboljšanih primjenskih svojstava.


Ono što ih čini drugačijima u odnosu na ostala goriva ponuđena na tržištu je kompatibilnost višenamjenskog aditiva sa aditivima za poboljšanje niskotemperaturnih svojstava dizelskog goriva čime je osiguran neometan rad motora u zimskim uvjetima.


To je rezultat višegodišnjih opsežnih testiranja koja je provode kao sastavni dio natječaja za aditive.”


Koji aditivi se nalaze u Class Plus gorivu?


“Osnovne komponente višenamjenskih aditiva su: aditiv za sprječavanje nastanka taloga, inhibitor korozije, modifikator trenja, antioksidant i deemulgator. Ostali aditivi dodaju se po potrebi kako bi se zadovoljile standardne značajke kvalitete.


Izdvojili bismo i aditive za poboljšanje niskotemperaturnih svojstava dizelskog goriva, aditiv za poboljšanje mazivosti i električne provodljivosti kao i aditiv za poboljšanje cetanskog broja Class plus dizelskog goriva.”


Što se sve ispituje kod goriva i kako jamčite kvalitetu?


“Ispituju se fizikalna i kemijska svojstva goriva propisana Ininim normama koje su usklađene sa europskim standardima za dizelska i benzinska goriva. INA provodi kontrolu kvalitete naftnih proizvoda kroz cijeli lanac opskrbe počevši od rafinerija, logističkih skladišta i
transporta do maloprodajnih mjesta.


Kontrolu kvalitete naftnih proizvoda provode Centralni ispitni laboratorij te rafinerijski laboratoriji u Rijeci i Sisku, a svi laboratoriji su akreditirani prema zahtjevima norme HRN EN ISO/IEC 17025.


U Ini je zajamčena kvaliteta komercijalnih proizvoda, u skladu sa svim zakonskim i normativnim propisima, prije svega
Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva i načinu praćenja i izvješćivanja, propisanom od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike.”


Koliko često provjeravate kvalitetu goriva na maloprodajnim mjestima?


“Praćenje kvalitete goriva provodi se sukladno Programu praćenja kakvoće tekućih naftnih goriva koji je propisan Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva i načinu praćenja i izvješćivanja (NN 57/2017).


Uzorkovanje maloprodajnih mjesta provodi vanjska, neovisna kontrolna kuća akreditirana prema zahtjevima norme HRN EN ISO 17020 vrsta A., a laboratorijske analize provode laboratoriji akreditirani prema zahtjevima norme HRN EN ISO 17025. Rezultati ispitivanja kvalitete dostavljaju se Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu.


Uz spomenuti program praćenja, Centralni ispitni laboratorij provodi dodatnu internu kontrolu kvalitete goriva na Ininim maloprodajnim mjestima na teritoriju cijele RH pri čemu se na mjesečnoj bazi uzorkuje i ispita oko 20- 30 uzoraka. Više o karakteristikama Ininih Class Plus goriva pročitajte na ina.hr/classplus.


Putujte sigurno i bezbrižno s Inom!