HPB krenula s instant plaćanjima: NOVAC STIŽE U SEKUNDI

NL Promo

Foto: HPB

Foto: HPB

Hrvatska poštanska banka na digitalnim kanalima kreće s uslugom brzih plaćanja, 24 sata dnevno



Plaćanje u realnom vremenu postaje realnost. Četvrtak, 29. listopada 2020. godine, označio je start novog platnog sustava u Hrvatskoj, NKSInst, a Hrvatska poštanska banka spremna je od tog dana pružiti uslugu instant plaćanja. Mogućnost trenutnog izvršavanja platnih naloga i prijenosa sredstava na račun primatelja uvode Hrvatsku u doba sve bržeg razvoja modernih usluga plaćanja i promjena na financijskom tržištu.


 


BRZO


HPB je među prvim bankama u Hrvatskoj pristupila novoj shemi za instant plaćanja u kunama te svojim klijentima ponudila uslugu provođenja platnih transakcijau roku od najduže 10 sekundi. Sve vrijedi i vikendom i praznikom jer je usluga kontinuirano dostupna 24/7/365, a upravo su brzina i stalna dostupnost osnovne prednosti novog platnog sustava u usporedbi sa standardnim plaćanjima. Instant plaćanja provode se za naloge u kunama, maksimalnog iznosa do 100.000 kuna, zadane prema banci koja je također pristupila instant shemi.




 


DIGITALNO


Instant plaćanja namijenjena su fizičkim osobama i poslovnim subjektima, a pristup usluzi omogućen je putem digitalnih kanala, mHPB i internetskog bankarstva. HPB u novom platnom sustavu sudjeluje i u svojstvu banke primatelja i banke platitelja.


 


DOSTUPNO


Instant plaćanja omogućuju ne samo da se skrati vrijeme potrebno za transakciju, nego se ona izvršava u trenutku kad to najviše odgovara korisniku usluge. Platitelju pruža mogućnost jednostavnog ispunjenja obveze odmah, odnosno bilo kad, a primatelju trenutnu raspoloživost sredstava na računu te bolje upravljanje likvidnošću. S uslugom instant plaćanja korisnici brže i jednostavnije upravljaju financijama uz stalnu dostupnost i maksimalnu sigurnost, upravo u skladu s njihovim očekivanjima.


 


JEDNOSTAVNO


Osim plaćanja na IBAN, nalozi će se uskoro moći zadavati prema dodatnim identifikatorima kao što su OIB, broj mobitela i e-mail adresa, koje će korisnik prethodno registrirati u Registru Posrednih Identifikatora Računa (RPIR). Korisnicima će za ove opcije biti omogućena jednostavna registracija na mHPB-u te plaćanje u nekoliko klikova na određeni broj mobitela iz imenika ili upisujući e-mail odnosno OIB umjesto IBAN-a primatelja. Nalozi zadani na ovaj način moći će se provesti i redovnim i instant plaćanjem.


 


INOVATIVNO


Tehnološki napredak i usmjerenost HPB-a na kvalitetu ponude rezultiraju inovativnim uslugama koje donose uštedu vremena, a život i poslovanje korisnika čine lakšim i jednostavnijim. Novim modelom plaćanja HPB nastavlja uvoditi nove trendove u bankarstvu ijačati konkurentnost dokazujući da jedino dobra usluga može biti mjerilo povjerenja klijenata i tržišnog uspjeha.


 


U platnom sustavu NKSInst koji je razvila Fina za sad su, uz HPB, Partner banka i PBZ. Početak rada sustava odobrila je Hrvatska narodna banka koja očekuje da će tijekom 2021. i ostale banke u Hrvatskoj svojim klijentima omogućiti međubankovna instant plaćanja.