Čuvari Trsatske gradine

NL Promo

Srebrnjak „Trsatski zmaj“ 1 unca FOTO: Branimir Kralj

Srebrnjak „Trsatski zmaj“ 1 unca FOTO: Branimir Kralj

Hrvatska kovnica novca s ponosom je u mjesecu siječnju izdala numizmatičke kovanice pod nazivom “Trsatski zmaj”. Ova jedinstvena kovanica ima duboku povijesnu i kulturnu pozadinu, inspiriranu Trsatskim zmajevima, odnosno baziliscima, koji su kao brončane skulpture izrađeni u prvoj polovini 19. stoljeća na zahtjev austrijskog feldmaršala, grofa Lavala Nugenta. 


Bazilisci, koji su se kroz riječke narodne predaje uvriježeno počeli nazivati Trsatskim zmajevima, predstavljaju mitska bića s karakteristikama zmije, zmaja i pijetla. Smatraju se čuvarima Trsatske gradine iznad Rijeke te su bili sastavni dio plemićkog grba obitelji Nugent. Njihova izrada bila je povjerena poznatom bečkom kiparu Antonu Dominiku Fernkornu, čiji su radovi ostavili neizbrisiv trag u hrvatskoj skulpturi 19. stoljeća. On potpisuje možda i najvažniji zagrebački simbol: konjanički spomenik banu Jelačiću na glavnom gradskom trgu.


Zlatnik „Trsatski zmaj“ 1 unca
FOTO: Branimir Kralj


S druge strane, feldmaršal Laval Nugent, vojskovođa i kolekcionar umjetnina, slavu je stekao za vrijeme Napoleonskih ratova, oslobodivši Rijeku od Francuza 1813. godine. Nastanio se u Hrvatskoj, a 1824. godine je otkupio Trsatsku gradinu kao ruševinu i zatim je obnovio. Ondje je 1843. godine utemeljio jedan od prvih muzeja u Hrvatskoj, a  Trsatski zmajevi bit će postavljeni ispred njegove grobnice 1864. godine. Zub vremena po njihovom će pitanju učiniti svoje, pa će im se s godinama čak djelomično i izgubiti trag. Ipak, u svojem restauriranom izdanju vraćaju se na Trsat sredinom 2013. godine.


Srebrnjak „Trsatski zmaj“ 1 unca
FOTO: Branimir Kralj


Nova numizmatička kovanica Hrvatske kovnice novca u prodaji se pojavila u dvije varijante: kao zlatna numizmatička kovanica „Trsatski zmaj“ od jedne unce (31,103 grama) nominalne vrijednosti 100€ i kao srebrna numizmatička kovanica „Trsatski zmaj“ od 1 unce (31,103 grama) nominalne vrijednosti 4€. 


Likovno rješenje nove numizmatičke kovanice „Trsatski zmaj“ potpisuje Natalia Danysz, a kovanica koja bi mogla privući ne samo kolekcionare, već i ljubitelje umjetnosti i kulturne baštine iz Hrvatske i cijele Europe. Zlatnik i srebrnjak dolaze u poklon kutiji tamnoplave boje čiji omot donosi istaknute značajke kovanica. 


Zlatnik „Trsatski zmaj“ 1 unca
FOTO: Branimir Kralj


Motiv Trsatskog zmaja ima širi kulturni značaj, povezujući Hrvatsku i europsku baštinu prenoseći priču o životu i radu Lavala Nugenta kroz umjetnički izraz Fernkorna, no zanimljivo je da je također postao simbol mnogih legendi i priča u kojima se slavi hrabrost zmaja. 


Iako mitska bića, zmajevi nas i danas intenzivno intrigiraju, a malo te čarolije od sada je pohranjeno i u novoj numizmatičkoj kovanici „Trsatski zmaj“ Hrvatske kovnice novca. 


Zlatnik „Trsatski zmaj“ izdan je u ograničenoj seriji od 100 komada te je rasprodan u rekordnom rok, dok je srebrnjak, izdan u seriji od 5.000 komada, dostupan za kupovinu u web trgovini Hrvatske kovnice novca i na sljedećim prodajnim mjestima.