Brodosplitove alke donose slavu sinjskim alkarima

NL Promo

Simbol najpoznatije viteške igre u Hrvata nastaje u pogonima splitskog brodogradilištaNa Alkarskom trkalištu u Sinju ovih su dana počele zadnje pripreme za ovogodišnje izdanje tradicionalne Sinjske alke, što je potvrda da su i zadnje dvojbe konačno otklonjene i da će na nadmetanju zakazanom za 9. kolovoza alkari po 305. put dobiti najboljeg među njima.    Gajeći tradiciju viteštva, domoljublja i hrabrosti, u znak sjećanja na pobjedu predaka 1715. godine, Sinjani su utemeljili zavjetnu igru Alku koja se više od tri stoljeća trči na Alkarskom trkalištu ispod stare sinjske tvrđave, kao poticaj novim naraštajima da uvijek spremno i odlučno štite svoju domovinu Hrvatsku. Toj tradiciji se već dugi niz godina pridružuje i splitski Brodosplit u čijim se pogonima već nekoliko desetljeća izrađuje sama meta, odnosno alka.


U radionici Alatnice alka se izrađuje od “tondina”, odnosno visokokvalitetnog legiranog opružnog čelika valjkastog oblika. Materijal visoke kvalitete koristi se kako se alka ne bi deformirala kada u velikoj brzini u nju udari koplje konjanika alkara. U izradi sudjeluju četvorica radnika koji za taj posao utroše oko 45 radnih sati.


Od opružnog čelika se najprije izrežu krugovi debljine oko 12 milimetara. Odrezani komad zatim ide na tokarenje da bi se postigla potrebna debljina budućih krakova i forma u obliku ‘tanjura’. Kada tokar obavi svoj dio posla, nastavlja glodač na univerzalnoj bušilici-glodalici koji alkarskoj meti daje konačan oblik. Poslije toga slijedi toplinska obrada, gdje se metal kali i popušta.

Paralelno se od čeličnog lima istih svojstava izrađuju štipalice koje pridržavaju metu u drvetu, obješenu na konopu na stazi alkarskog trkališta.


„Nakon što smo napravili metu i štipalice, uključujući i toplinsku obradu, svih pet kompleta alkarske mete, koliko ih godišnje Brodosplit izradi, odlazi u našu tvrtku DIV u Kninu na bruniranje“, govori Nikola Muše, direktor ‘Alatnice’, tvrtke iz Brodosplit grupacije.


Pred još jedno izdanje najpoznatije hrvatske viteške igre sinjski alkari sredinom srpnja posjetili su splitski škver u kojem se izrađuju njihove mete. Domaćini su im bili njihov vojvoda Boško Ramljak, sada u svojstvu savjetnika “Brodosplitove” Uprave za korporativnu sigurnost, i Josip Jurišić, voditelj Odjela za odnose s javnošću. Tijek proizvodnog procesa alke detaljno im je predstavio Muše koji je i sam svojevremeno bio „alkar“, ali redovima košarkaškog kluba iz Sinja. Također, dvojica radnika koji izrađuju alke su iz alkarskog kraja, Ante Smoljo iz Lučana izrađuje štipalice, a Mirko Armanda iz Hrvaca obavlja tokarske majstorije.


Alka se, inače, na trkalištu postavlja na visini od 332 cm, računajući od sredine alke do zemlje. Cilj je kopljanika u tri trke osvojiti što više ‘punata’, što se ostvaruje gađanjem koluta sa četiri praznine, pri čemu se kopljanik nalazi na konju u punom trku. Pogodak u središnju od njih, tzv. ‘sridu’, donosi tri boda, praznina iznad nje dva, a pogodak u preostale dvije pregrade po jedan bod.