Četvrtkom u podne

VIDEO Diana Maržić u Studiju 20a otkriva koji je prvi znak oštećenja glasa i kada posumnjati u probleme sa štitnjačom

Barbara Čalušić

Diana Maržić i Barbara Čalušić / Foto: V. KARUZA

Diana Maržić i Barbara Čalušić / Foto: V. KARUZA

"Shvatimo koliko je glas važan tek onda kada izgubimo onu kvalitetu glasa koju smo imali"U Studija 20A naša gošća je doc. dr. Diana Maržić, predstojnica Zavoda za audiologiju i fonijatriju u Kliničkom bolničkom centru Rijeka.Razgovaramo o trajnom gubitku glasa, kao nerijetko zanemarenom invaliditetu, važnosti otvaranja studija logopedije u Rijeci, kao i nizu novih metoda u terapiji poremećaja glasa koje se uvode na riječkom Zavodu za audiologiju i fonijatriju.
– Shvatimo koliko je glas važan tek onda kada izgubimo onu kvalitetu glasa koju smo imali.


Pogotovo osjetljiva skupina su nam profesionalci odnosno oni koji se u svom poslu glasom koriste i do 8 sati poput pjevača, glumaca, novinara i slično.  Često zaboravljamo koliko je važan glas jer je to automatizam.


Kako naučimo hodati, tako naučimo i govoriti. Najčešći obrazac je obitelj i sredina u kojoj odrastamo, to vidimo i u ambulanti kada vidimo dijete koje ima poremećaj glasa, a zapravo je preslikan obrazac od roditelja.*prevencija i prvi znaci oštećenja


Kod svake promuklosti koja traje duže od dva do tri tjedna, i ako ne dolazi do poboljšanja u tom periodu, mora se posumnjati da se radi o nečem ozbiljnijem i potražiti pomoć.


*važnost studija logopedije u Rijeci


Na godini imamo 30 studenata koji su jako zainteresirani, ali ni sami nisu svjesni na početku studija koliko  je njihovo područje rada veliko.


Prilikom pokretanja studija bilo je važno uočiti o kakvom se problemu radi, treba zahvaliti Gradu Rijeci i Sveučilištu što su to prepoznali. Radi se o deficitarnom zanimanju, ali kako sada imamo studij logopedije sigurna sam da ćemo za nekoliko godina dobiti krasne mlade ljudi koji će unaprijediti i onaj dio vezan uz liste čekanja i potražnju za logopedima.*proljetni umor i štitnjača


Dolaskom proljeća sve se budi, ali se često javlja i proljetni umor koji pak ima preklapanja s oboljenjima štitnjače.


Osjećamo se pospanije, depresivnije, razdražljivije, a to sve može ukazivati i na hipotireozu, koja je najučestaliji problem štitnjače. Najčešće obolijevaju žene i tu u dobi od 35 godina.


Dan štitnjače obilježavamo 25. svibnja pa neka to bude poticaj pacijenticama da ukoliko prepoznaju simptome da potraže pomoć.


Razgovarali smo, između ostalog i o transplantaciji grkljanja, novim metodama liječenja u KBC-u Rijeka te 3. međunarodnom znanstveno-stručnom simpozij povodom Svjetskog dana glasa koji će se održati 21. travnja 2023. u Rijeci.


Cijeli razgovor pogledajte u videu.