Četvrtkom u podne

VIDEO Andrej Marušić u Studiju 20a: “Ulaganje u obrazovanje djece vraća se višestruko”

Edi Prodan

Andrej Marušić i Edi Prodan / Foto: V. KARUZA

Andrej Marušić i Edi Prodan / Foto: V. KARUZA

Međunarodna škola Adria u središte pozornosti stavlja cjelovit razvoj učenika u svim aspektima, kaže MarušićTeško da je Andrej Marušić, osnivač škole, bolje rečeno inventivne obrazovne ustanove Dante, mogao zamisliti bolji dar za svoj rođendan.


Upravo je 23. svibnja u Opatiji potpisao ugovor prema kojem Međunarodna škola Adria useljava u iznimno atraktivni opatijski prostor, vilu zanimljive povijesnu vrijednosti. Marušić, iznimno značajan i kao član Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala i obrazovanja odraslih, uspio je u dovođenju Međunarodna škola Adria i na kvarnersko područje.

– U pravu ste, na neki način to je kruna mog dosadašnjeg rada. U jednoj opatijskoj vili uskoro s radom počinje Međunarodna škola Adria, po mnogočemu posebna škola, koja u središte pozornosti stavlja cjelovit razvoj učenika u svim aspektima – intelektualnom, emocionalnom, društvenom, moralnom i fizičkom. Riječ je o visokokvalitetnom pristupu usklađenom s prestižnim međunarodno priznatim IB programom koji može biti nastavljen u bilo kojoj zemlji svijeta.


Dakle, starate od iduće školske godine. Svi vole istaknuti, posebno u domeni privatnih škola, kako su “drugačije”, kako im je u središtu pozornosti osobnost djeteta, ne besmisleno gomilanje podataka. Kakva je vaša praska, u čemu se Adrija razlikuje od drugih?


– U školi Adria uči se u okruženju koje potiče kreativnost i vjeru u vlastiti potencijal, s puno projektne i terenske nastave. Umjesto gomilanja činjenice i puke reprodukcije uči se kako učiti, kako razumijevati koncepte i nadograđivati ih, kako pronalaziti rješenja i kako kritički razmišljati, polazeći uvijek od ideje čovječnosti, poštovanja i brige za druge i zajednicu.


Program škole Adria, između ostaloga, nastoji i prevladati razlike između različitih obrazovnih sustava diljem svijeta i tako olakšati obrazovanje djeci koja su prisiljena često mijenjati mjesto i zemlju stanovanja zbog međunarodne karijere svojih roditelja.


U jednoj velikoj mjeri dolazak jedne ovakve škole priznanje je i Rijeci, odnosno čitavoj regiji jer to znači da je privlačna za visokoobrazovane kadrove sa svih strana svijeta?


– Svi koji prate aktualna zbivanja znaju da Kvarner doživljava gospodarski procvat i da su u tijeku kapitalna ulaganja u Luku Rijeka, izgradnju Porto Baroša, preuređenje postojećih i izgradnju novih hotela i resorta, ulaganja u prometnu infrastrukturu,….


Riječ je uglavnom o stranim investitorima koji su osim poslovanja u naše krajeve preselili i svoje živote i koji zbog nemogućnosti obrazovanja djece na engleskom jeziku često žive odvojeno od obitelji. Osim toga, sve veći broj Hrvata želi svojoj djeci osigurati obrazovanje koje je međunarodno priznato i konceptualno drugačije.


Stoga iskreno vjerujemo da će od ovog dalekosežnog projekta profitirati cijela lokalna i šira zajednica jer, kao što znamo, kvalitetno obrazovanje je neizostavan čimbenik životnog standarda i zadovoljstva, a ujedno i najbolje jamstvo boljitka u budućnosti.S obzirom da ste privatna škola, važno je i pitanje cijene. Koliki je iznos potrebno izdvojiti za godinu dana?


– Da, znamo da je pitanje cijene važno, no jednako tako znamo da je ulaganje u obrazovanje djece najbolje ulaganje koje se višestruko, i ne samo mjereno novcem vraća. Cijena je od 12 tisuća eura godišnje, ovisna je o stupnju obrazovanja i svakako držimo da je opravdana za ono što se dobiva.


Ne treba zaboraviti da je tu riječ i o nizu obroka, svim školskim potrepštinama pa i specifičnim, modernim i mladenačkim uniformama. K tome, žele li roditelji, organiziramo i prijevoz za učenike. Velika je vrijednost i to da naši učenici kad dođu kući oko 17 sati više baš ništa ne trebaju po pitanju aktivnosti, bilo učenja, bilo onih koje nazivamo “slobodnima”. Kad se djeca i roditelji vrate kući mogu u cijelosti biti posvećeni jedni drugima što je također iznimno važna kvaliteta života, posebno u izgradnji karaktera i duha mlade osobe. 


Kad kreću upisi?


– Upisi u vrtić i prvi razred osnovne škole su započeli i trenutno smo u fazi prikupljanja iskaza interesa, a koncem lipnja ćemo to i formalizirati potpisivanjem ugovora o obrazovanju s roditeljima. Što se tiče upisa u 1. razred srednje škole, oni se odvijaju putem aplikacije e-upisi na isti način kao i za bilo koju drugu školu u Republici Hrvatskoj.


Učenik, dakle, u upisnoj aplikaciji kao prvi prioritet odabire našu školu i prati daljnje korake u selekcijskom postupku, sve do njegova okončanja. Općenito, preferiramo da svi zainteresirani učenici neovisno o dobi dođu k nama u pratnji roditelja na intervju. Prethodno je potrebno javiti nam se mailom ili telefonski kako bismo dogovorili termin.