'Pianotron'

Zvjezdan Ružić u HKD-u predstavlja svoj novi projekt: Jedan glazbenik i dva nespojiva instrumenta

Ivana Kocijan

Pianotron doista jest moj novi početak - projekt u kojem upoznajem sebe kao čovjeka i kao glazbenika i gdje radeći na sebi, radim i na svojoj glazbi - i obrnuto - Zvjezdan Ružić / Foto Simone DI LUCA

Pianotron doista jest moj novi početak - projekt u kojem upoznajem sebe kao čovjeka i kao glazbenika i gdje radeći na sebi, radim i na svojoj glazbi - i obrnuto - Zvjezdan Ružić / Foto Simone DI LUCA

Pianotron je moja nova priča - potpuno različita od svih dosadašnjih. Prvo zato što je ovo moj prvi solistički album u karijeri, a u ovu priču ušao sam s vizijom da spojim svoje dvije najveće ljubavi - klavir i mellotron



RIJEKA Cijenjeni jazz glazbenik Zvjezdan Ružić sutra će u HKD-u na Sušaku riječkoj publici premijerno predstaviti novi projekt Pianotron u kojem je povezao dva instrumenta – klavir i mellotron, te prvi solistički album »Delightful F«.


Pianotron je njegov prvi soloprojekt u kojem se ogolio ne samo kao jedini izvođač na pozornici, već i kao čovjek. Priče iz Pianotrona nastajale su tijekom čitavog njegovog života, a u note su zapisane tek nedavno – onda kada je došao pravi trenutak da sve ono što ga je oblikovalo u čovjeka, pijanista i skladatelja kakav je danas, pretvori u glazbeno putovanje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Poseban značaj


Što sutra može očekivati publika u HKD-u na Sušaku?


– Sutra ću službeno u svom gradu predstaviti album »Delightful F«. No, ovo neće biti samo promocija novog albuma, već nešto puno više. Naime, Pianotron je moja nova priča – potpuno različita od svih dosadašnjih priča. Prvo zato što je ovo moj prvi solistički album u karijeri, a drugo zato što sam se odvažio spojiti dva naizgled nespojiva instrumenta. U ovu priču ušao sam s vizijom da spojim svoje dvije najveće ljubavi – klavir i mellotron. Mellotron je prvi analogni sintisajzer iz šezdesetih godina prošloga stoljeća – instrument koji su proslavili Beatlesi. Za razliku od novih sintesajzera koji imaju perfektne zvukove, ovaj ima poprilično nesavršene zvukove, ali jako puno karaktera – što je bilo presudno za moju očaranost njime. I tako sam počeo spajati klavir s mellotronom, dok su mi se prijatelji i kolege čudili uz izjave kako to baš i nema smisla, kako djeluje neozbiljno i pomalo čudno. Ipak, moja vizija i moje vjerovanje bilo je jače od svih tih dobronamjernih komentara. Nije bilo lako izaći iz zone komfora, posebice zato što ovakvo nešto još nitko nikad nije spajao, a samim time nisam imao od koga čuti niti dobiti ideje u kojem smjeru i na koji način krenuti. I tako je nastao Pianotron, projekt koji je tek započeo svoje putovanje, putovanje koje je moja najveća radost i definitivno najveći izazov u mojoj dosadašnjoj karijeri!


Doživljavate li nastup pred domaćom publikom zahtjevnijim od ostalih?




– Apsolutno da. Zapravo, već poduže vrijeme s velikim nestrpljenjem iščekujem nastup u Rijeci. Moram priznati da je nastupati doma uvijek nekako drugačije. Uz to, HKD za mene ima poseban značaj jer sam upravo u toj dvorani prije četiri godine imao promociju svog prvog autorskog albuma »The Knightingale Cabaret«. Sjećam se tog trenutka i danas, kada sam izašao na pozornicu i sa svojim sekstetom izveo skladbu »Moreška«, skladbu koja je samo nekoliko mjeseci kasnije bila nagrađena Porinom za najbolju jazz skladbu. Zato su mi i Rječina, gdje sam radio naslovnicu prvog albuma, baš kao i ovog, zadnjeg, ujedno i prvog solističkog albuma, »Delightful F« i gdje sam ljetos snimio spot za skladbu »Abundance & Peace« projekta Pianotron, i Hrvatski kulturni dom, za moj glazbeni put neopisivo važni. Zato imam posebnu odgovornost prema Rijeci – tu je sve počelo i tu se uvijek nekako vraćam. Nevjerojatno je kako me je Pianotron opet odveo na početak. Pianotron doista jest moj novi početak – projekt u kojem upoznajem sebe kao čovjeka i kao glazbenika i gdje radeći na sebi, radim i na svojoj glazbi – i obrnuto.



Ulaznice po cijeni od 80 kn u pretprodaji i 100 kn na dan koncerta moguće je kupiti online u sustavu mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i caffe baru Nad Urom te sat vremena prije koncerta na blagajni HKD-a. Koncert počinje u 20 sati.



Pianotron ste prošlog mjeseca predstavili u Zagrebu. Kakve su bile reakcije?


– Koncert u Lisinskom bio je predivan. U prepunoj dvorani bilo je jako puno mladih ljudi, što mi je bila posebna radost. Vidjeti sve generacije – ali doslovno – od 16 godina pa do 60… E to je nešto predivno! Reakcije su bile onakve kakve si u najljepšem snu poželiš, onako kad si dozvoliš poželjeti i više no što u tom trenutku duboko u sebi i vjeruješ da je moguće. I onda vidiš sretne ljude koji izlaze iz dvorane i zahvaljuju ti što si ih opustio, inspirirao, razveselio, na tih 90 minuta odveo od briga… A to je najveća nagrada koju si svaki glazbenik može poželjeti.


Jedna slika


Za projekt u kojem ste povezali zvuk klavira i mellotrona rekli ste ste da je najzahtjevniji u vašem životu. Jeste li zadovoljni kako se razvija?


– Priča o Pianotronu toliko je zanimljiva da bih vam mogao satima o njoj pričati. Toliko je bilo borbi dok sam uopće uskladio sve te zvukove u »jednu sliku«. Toliko puta sam dorađivao zvukove pa mijenjao neke detalje, a i dan danas to radim! Onda sam shvatio da mi još nešto nedostaje u toj slici, pa sam nabavio spravu koju sviram nogom, a za koju sam napravio posebne zvukove, tako da sad osim mellotrona i klavira svaka skladba ima još i treći zvuk – koji sviram nogom! Priča raste, svakog dana spoznajem nešto novo, mijenjam, dorađujem, učim, a to me toliko veseli da vam ne mogu niti opisati osjećaj koji nosim od onog dana kada sam napisao skladbu »Delightful F« pa sve do danas kada je Pianotron postao stvaran i kada sve te svoje snove dijelim s publikom.


Imate li u planu i druge promocije nakon ove riječke?


– Već početkom sljedeće godine očekuju me koncerti u pulskom i splitskom kazalištu gdje ću premijerno u tim gradovima predstaviti album »Delightful F«, a početkom veljače očekuje me veliki koncert s big bandom Hrvatske radiotelevizije gdje ću na svoju veliku čast izvesti skladbe sa sva četiri autorska albuma u potpuno novim aranžmanima, napisanima ekskluzivno tim povodom. Ima još jako puno lijepih novosti, ali njih ću sačuvati za sljedeći intervju.