Izdvojeno 650 tisuća kuna

Županija sufinancira programe knjižnice i “Zajca” sa 650 tisuća kuna

Kim Cuculić

S potpisivanja ugovora u Guvernerovoj palači / Foto VEDRAN KARUZA

S potpisivanja ugovora u Guvernerovoj palači / Foto VEDRAN KARUZA

Sufinanciraju se Županijski bibliobus i "(Za)voli kazalište"RIJEKA – U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina potpisao je s ravnateljem Gradske knjižnice Rijeka Nikom Cvjetkovićem te intendantom riječkog HNK-a Marinom Blaževićem ugovore o sufinanciranju Županijskog bibliobusa i programa »(Za)voli kazalište« za sezonu 2021./2022.


Za tu je svrhu iz županijskog proračuna izdvojeno 650 tisuća kuna, od čega je 400 tisuća kuna namijenjeno za sufinanciranje materijalnih troškova te nabavu knjižne, audio i videograđe bibliobusa, dok je za program »(Za)voli kazalište« izdvojeno 250 tisuća kuna.Kako je istaknuo župan Komadina, ovo je nastavak podrške Županije programima i projektima kulture te suradnje s gradskim ustanovama, čiji su sadržaji i programi dostupni svim stanovnicima PGŽ-a. Jedan od njih je i Županijski bibliobus. »Budući da je postojeće vozilo bibliobusa staro već 15 godina, raspisujemo natječaj za nabavku novog jer želimo knjigu i dalje činiti dostupnom u udaljenijim područjima županije«, istaknuo je Komadina.

Ravnatelj Cvjetković naveo je da je bibliobusna služba Knjižnice izuzetno dinamična, dodajući da imaju preko 700 korisnika.
Župan Komadina naglasio je važnost kulture pogotovo u ovim teškim vremenima pa je iz toga razloga, rebalansom prošlogodišnjeg proračuna udvostručen iznos sufinanciranja kazališnih programa. Ta je podrška, prema riječima intendanta Blaževića, njima itekako bitna, ilustrirajući to podatkom da su kroz zadnja dva mjeseca u 2019. godine uprihodili 1,2 milijuna kuna od prodaje karata, a u istom razdoblju prošle godine svega 150 tisuća kuna.