Sveti Kuzam

Zoran Majstorović i Atma Mundi Ensemble održali koncert u Galeriji „Forma Viva“

Ervin Pavleković

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Majstorović je dobitnik nagrade „Status“ koju dodjeljuje HGO za najboljeg hrvatsko etno instrumentalista, nagrade „Damir Ičić“ kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, nagrade „Miroslav Sedak Benčić“ za najboljeg hrvatskog jazz kompozitora, a dobitnik je i više značajnih nagrada Porin.



U organizaciji Kulturnoga društva „Svetoga Kuzme i Damjana“ i Mjesnog odbora Sveti Kuzam večeras je u Galeriji „Forma Viva“ održan koncert Zorana Majstorovića i Atma Mundi Ensemble koji je okupljene uveo u čaroban i opuštajući svijet jazza te podsjetio u čemu leži ljepota žanra.


Večerašnji koncert „Atma Mundi Ensemble“ i Zorana Majstorovića suradnja je hrvatskih jazz i etno glazbenika koji su svojom zajedničkom svirkom pokušali i uspjeli dočarati bogatstvo glazbe, žanrova i instrumentarija, a laganim su notama djelujući sinkrono odveli prisutne na opuštajuće i instrumentalno bogato glazbeno putovanje te su još jednom pokazali ljepotu onih žanrova koji o kojima se (uvijek) nepravedno manje govori i kojima se pridaje manje pažnje.


SNIMIO: VEDRAN KARUZA


Zoran Majstorović poznati je hrvatski jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, skladatelj i producent koji djeluje više od dvadeset i pet godina tijekom kojih je sudjelovao u snimanju mnogih albuma i kompilacija raznih glazbenih žanrova, objavio je više knjiga transkripcija i svirao na raznim jazz i etno festivalima diljem svijeta. Majstorović je dobitnik nagrade „Status“ koju dodjeljuje HGO za najboljeg hrvatsko etno instrumentalista, nagrade „Damir Ičić“ kao najistaknutiji hrvatski jazz gitarist, nagrade „Miroslav Sedak Benčić“ za najboljeg hrvatskog jazz kompozitora, a dobitnik je i više značajnih nagrada Porin.




„Atma Mundi Ensemble“ koncertno djeluje u Hrvatskoj i inozemstvu izvodeći originalnu glazbu baziranu na glazbenim tradicijama iz raznih dijelova svijeta te tradicionalnu glazbu s naglaskom na hrvatsku, no u modernim aranžmanima. Njihov je prvi je album „Waters and deserts“ iz 2014. godine naišao na pozitivne reakcije publike i kritičara te je proglašavan ponajboljim albumom etno glazbe u Hrvatskoj, a njihov album “The Road to Skitacha” dobio je nagradu Hrvatskog društva skladatelja kao najbolje skladateljsko ostvarenje u hrvatskoj jazz glazbi za 2016 godinu. Sastav je u periodu od 2015. do 2018. godine bio i dio međunarodnih kompilacija u sklopu poznatog talijanskog časopisa „Musica Jazz“ koje su bile posvećene velikanima poput Franka Sinatre, Sergia Endriga, Brune Lauzija i drugih, a kao goste na tim izvedbama imali su Tamaru Obrovac, Arsena i Matiju Dedića te Francesca Bearzattijaa. Njihov album “The Road to Skitacha” dobio je nagradu Hrvatskog društva skladatelja kao najbolje skladateljsko ostvarenje u hrvatskoj jazz glazbi za 2016. godinu, a skladba “1947” autora Sergia Endriga koju su snimili s Arsenom i Matijom Dedićem, ujedno i posljednji zabilježeni snimak velikog Arsena Dedića, za kompilaciju “Sergio Endrigo – Momenti di jazz” može se naći i kao bonus pjesma na albumu “The Road to Skitacha“.


Program koncerta je sufinanciran putem javnih potreba u kulturi Primorsko-goranske županije.