Sjajna pjevačica

Jerry Ricks Blues Festival: Zdenka Kovačiček oduševila publiku u Matuljima

Valentina Sablić

Zdenka Kovačiček / Foto: D. ŠKOMRLJ

Zdenka Kovačiček / Foto: D. ŠKOMRLJ

Strastveni odnos prema glazbi koju izvodi prenijela je na publiku i izmamila ovacije i aplauze

MATULJI – Legendarna i više nego izvrsna Zdenka Kovačiček u pratnji Greenhouse Blues Banda oduševila je i zapalila publiku punog matuljskog amfiteatra. Nakon povratka Kastvu, prema riječima Riccarda Staraja, „kolijevci bluesa“ i uživanja u „off programu“ – izložbi i filmu u čast Jerryja Ricksa i cigar box guitar prezentaciji, nezaustavljiva blues karavana stigla je u Matulje.


Uvertira u nastup ove hrvatske rock, jazz i blues dive bila je izvedba umjetničkih ravnatelja Festivala – Damira Halilića Hala i Riccarda Staraja. Nakon uvodnih riječi zamjenice načelnika Općine Matulji Eni Šebalj, gitaristički virtuoz Hal otvorio je neponovljivim Mare Nostrumom, a zatim ispričao priču o prijateljstvu s Jerryom Ricksom i nastankom festivala njemu u čast. Nakon Halovog inspirativnog seta Riccardo Staraj, u pratnji gitarista Marka Sedlaka, izveo je Hoochie Coochie Man u čast Muddy Watersa i nastavio Tom Waitsovom interpretacijom Heart Attack and Winea. Među izvedbama našli su se blues standardi kao što je Crawling King Snake, a za kraj je izveo autorsku stvar Match.


Zatim je uslijedio nastup briljantne Zdenke Kovačiček – jedne od naših najboljih pjevačica međunarodnog ugleda i osobe koja je cijeli svoj život posvetila glazbi i koja glazbu živi. Publiku je pozdravila riječima:


– Hvala na lijepom prijemu, na ovom je festivalu uvijek divna publika. Ovo nam je prvi nastup nakon šest mjeseci… Nadam se da ćemo osjetiti najdublji, najbolji blues, blues u našim srcima.


Foto galerija: Zdenka Kovačiček na Jerry Ricks Blues Festivalu Foto: Damir Škomrlj


Publiku je počastila blues repertoarom na kojem su se našli brojni blues klasici i standardi – Georgia On My Mind, Is You Is or Is You Ain’t My Baby, Let The Good Times Roll i Route 66. U domaćem dijelu repertoara izvela je kompozicije Zbog jedne davne melodije, Mali crni brat i Jutarnja frka.


Prema najavi Riccarda Staraja, dio repertoara bit će posvećen kraljici rock ‘n’ rolla Janis Joplin čijim pjesmama Zdenka Kovačiček, svojom neiscrpnom karizmom i jedinstvenim vokalom daje novi život.


Nastup je obilježila energičnost, po kojoj je ova umjetnica inače poznata, kao i komunikacija s bendom i publikom koju je često nasmijavala. Strastveni odnos prema glazbi koju izvodi prenijela je na publiku i izmamila ovacije i aplauze.


Jer za blues treba imati dušu, treba imati ono nešto, a ova je diva soula, jazza, bluesa i rocka karizmatičnim nastupom ponovno dokazala da ima ono nešto što ju čini jednom od najeminentnijih ličnosti na hrvatskoj glazbenoj sceni već više od šezdeset godina – Zdenka Kovačiček zaista je žena za sva vremena.