Dodijeljene nagrade

Završilo 18. izdanje filmskog festivala u Zürichu: Najbolja kolumbijska drama “Kraljevi svijeta”

Stjepan Hundić

Scena iz filma »Kraljevi svijeta« / Foto JUAN CRISTOBAL COBO

Scena iz filma »Kraljevi svijeta« / Foto JUAN CRISTOBAL COBO

Riječ je o vrhunski realiziranom filmu koji nas minuciozno približava svijetu mladih protagonista



 


 


 




ZÜRICH – Žiri, kojim je predsjedao poznati iranski redatelj i dvostruki oskarovac Asghar Farhadi, najboljim je filmom 18. filmskog festivala u Zürichu proglasio kolumbijsku dramu »Kraljevi svijeta« koju potpisuje Laura Mora. Film, koji je trijumfirao i na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu San Sebastian, priča je o odrastanju petorice prijatelja s ulica Medellina koji kreću na putovanje u potragu za zemljom koju je jedan od njih naslijedio. »Riječ je o vrhunski realiziranom filmu koji nas minuciozno približava svijetu mladih protagonista koji se bore za slobodu i dostojanstvo. Lirski filmski jezik surovoj zbilji daje metafizičku dimenziju, to je važna i moćna priča o marginaliziranim pojedincima u društvu«, izjavio je žiri na svečanoj ceremoniji koja se održala u zgradi gradske opere smještene tik uz Ciriško jezero.


Sjećanje na Mahsu Amini


U Focus Competition programu u kojem se prikazuju filmovi iz Švicarske, Austrije i Njemačke najboljim je proglašen dokumentarac »Kaskaderke« u režiji Elene Avdije, koji problematizira profesionalnu kaskadersku filmsku industriju u kojoj su žene najčešće prikazane kao žrtve nasilja. Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: »Redateljica zaslužuje nagradu za predivno režiran i snimljen film, za izuzetan osjećaj za ritam i poštovanje prema likovima. Film nas, na nesentimentalan način, uvodi u svijet koji nikad ne vidimo.« U natjecateljskom programu dokumentarnih filmova pobjednik je »Sam sada« u režiji američkog filmaša Reeda Harknessa, intimna i osobna redateljeva priča o gubitku dječje nevinosti, obiteljskog gnijezda i pomirenju kroz ljubav i suosjećanje. Uz Zlatno oko, glavne festivalske nagrade koja se dodjeljuje za prvi, drugi ili treći film, pobjednicima je u trima glavnim kategorijama pripala i novčana nagrada u iznosu od 25.000 švicarskih franaka.


Na početku svečane dodjele nagrada i prije proglašenja pobjednika Asghar Farhadi je zamolio publiku u Ciriškoj operi da ustane u znak sjećanja na 22-godišnju Mahsu Amini, mladu Iranku koja je nakon fizičkog nasilja tzv. iranske policije za moral zbog kršenja propisa o hidžabu tragično preminula. »Prikazali smo i ‘Nema medvjeda’ Jafara Panahija jer smo solidarni sa zatvorenim iranskim redateljima«, dodao je umjetnički direktor festivala Christian Jungen podsjetivši da su iranske vlasti na šest godina utamničile i slavnog iranskog filmaša koji godinama otvoreno podržava iransku opoziciju i antivladine demonstrante.


Nagrade priznatim glumcima


Tijekom 18. izdanja filmskog festivala u Zürichu, koji se održao od 22. rujna do 2. listopada, podijeljene su i nagrade za uspješne i velike karijere međunarodno poznatih i cijenjenih glumaca. Zlatno oko primila je francusko-britanska glumica Charlotte Gainsburg i britanski glumac i oskarovac Eddie Redmayne, dok je nagrada Zlatna ikona pripala slavnom Benu Kingsleyju, oskarovcu i nositelju viteške titule Sir za sveukupnu karijeru i doprinos svjetskoj kinematografiji. Na festivalu je prikazano 146 filmova iz 49 zemalja koji su privukli impresivnih 137 tisuća gledatelja, što je 20-ak tisuća više u usporedbi s pretpandemijskim izdanjima i rekordnom 2019. godinom. »Ljudi su se uželjeli zajedničkog gledanja filmova, a filmaši iz čitavog svijeta su ponovo spremni za putovanja i predstavljanja svojih filmova na festivalima«, zadovoljno je izjavio umjetnički direktor Zürich Film Festivala Christian Jungen.