Povratak u Ičiće

Za tjedan dana počinje jubilarno 20. izdanje Liburnia Film Festivala: Uvodi se nagrada “Dragan Rubeša”

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od ove godine u suradnji s Art-kinom dodjeljuje se Nagrada kritičara/ke "Dragan Rubeša", posvećena prerano preminulom filmskom kritičaru



OPATIJA – Za samo tjedan dana počinje jubilarno 20. izdanje Liburnia Film Festivala, koji će u Opatiju donijeti najrecentnije filmove hrvatske dokumentarne produkcije. Ovim je povodom organizirana konferencija za novinare na kojoj su o programu govorile direktorica festivala Jelena Androić, producentica Petra Blašković, kustosica Galerije SKC Katarina Kožul, Ana Šegrt iz Art-kina te voditeljica odnosa s javnošću Hana Galogaža Lanča.


Na programu će se naći 19 naslova u konkurenciji za nagrade te dvadesetak filmova izvan konkurencije, a organizatori su za ovaj vikend pripremili i dvije poslastice kao uvod u festival – “Povratak u lčiće” u petak te otvorenje izložbe “XX godina LFF-a” u subotu.


– l ove godine LFF nastavlja u programu izvan konkurencije, nazvanom Regionale, promovirati autore i autorice te produkcije iz onoga što festival naziva svojom regijom – Istarska, Ličko- senjska i Primorsko-goranska županija. Nekoliko filmova regionalnih autora imat će svoju premijeru na LFF-u: “Delfin 70” Michele Bulešić i lgora Popovića, “Izvorni sjaj” Baince Dagostin i Tonija Juričića, “Puta toliko” Nine Sorić i “To što je ostalo” Silvije Bumbak. Festivalske premijere imat će film “Juha od cikle” Eve Marije Jurešić, “Modra” Morane Ikić Komljenović i “Tko je ovdje lud?” Bernardina Modrića. Osim premijernih naslova gledat će se još “6 metara” Vedrana Ružića, “Boškarica” Ivana Hrelje, “Emmett” Marina Nekića i “Valovi” Klare Dujmović – najavila je Jelena Androić.





Program Regionale bit će prikazan od srijede 24. do petka 26. kolovoza u Vili Antonio. Finalnu večer festivala otvorit će “Ekosuperjunaci”, film koji su snimili učenici OŠ Rikarda Katalinića Jeretova, a posljednjeg dana festivala gledat će se i pet naslova festivalskog suorganizatora, udruge Restart.


– Kako bismo obilježili 20 festivalskih godina, i nostalgično se vratili u prvih 13 izdanja LFF-a, u petak 19. kolovoza svi ljubitelji LFF-a i dokumentaraca na Kvarneru pozvani su na “Povratak u Ičiće”. Još jedanput će se razviti projekcijsko platno u lučici u lčićima i prikazati dva filma nakon čega slijedi žestoka svirka post punk banda ŠIZA – kazala je producentica festivala Petra Blašković.


Izložba “XX godina LFF-a” otvara se u subotu u Galeriji SKC u 20 sati, a kako je objasnila kustosica Katarina Kožul, bit će to svojevrsna aleja sjećanja, a s osnivačem LFF-a lgorom Bajokom će se od 19 sati razgovarati o kulturnoj i društvenoj klimi s početka 2000-tih.


Festival se odlučio pokušati odužiti i prerano preminulom filmskom kritičaru Draganu Rubeši, pa se od ove godine u suradnji s Art-kinom dodjeljuje Nagrada kritičara/ke “Dragan Rubeša” o kojoj je govorila Ana Šegrt iz Art-kina. Pored ove, festival dodjeljuje i sedam drugih nagrada o kojima će ove godine odlučivati međunarodni žiri koji čine srpski dizajner zvuka Jakov Munižaba, splitska snimateljica i dobitnica nagrade za najbolju fotografiju na 19. LFF-u Andrea Kaštelan, također splitska dramaturginja i scenaristica lvana Vuković, srpski redatelj Mladen Kovačević te ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković.


Sav popratni program LFF-a je besplatan. Oni koji žele gledati filmove u konkurenciji za nagradu na Ljetnoj pozornici Opatija morat će izdvojiti 40 kuna za festivalsku i 20 za dnevnu ulaznicu.