Najavljeni zanimljivi noviteti

Yamaha Music School: Riječka glazbena škola najavljuje brojne novitete

Sandy Uran

Snimila Ana TOLJANIĆ

Snimila Ana TOLJANIĆ

Od jeseni uvodimo programe Hobby (za djecu od 1,5 do 4 godine) i Music Parade (od 4 do 6 godina) koji su također potpuno usklađeni s razvojnim sposobnostima predškolaca. Za te tečajeve angažiramo dodatni krug specijaliziranih glazbenih mentora u predškolskom odgoju, kaže Olja Dešić



RIJEKA – Yamaha Music School Rijeka koju vodi poznati riječki glazbenik i pedagog Olja Dešić, ponovo otvara svoja vrata. U sljedećem razdoblju odvijat će se upisi, a posebnu pažnju privlači zanimljiv spektar Yamaha programa za klince i roditelje djece od 1,5 do 6 godina starosti. S ravnateljem škole Oljom Dešićem razgovarali smo upravo o tim pogramima koji su u ponudi u njegovoj školi.


Novi programi


– Kao mali uvod, da istaknem: 2019. godine započeli smo vrlo uspješno s popularnim tečajevima za sve generacije (8+), YMS Popular Music Courses. To nastavljamo i dalje, odličan je to način da oni koji žele razvijati svoju muzikalnost nauče svirati i pjevati uz puno zabave i igre. Zato je tu naš moto »Let’s Play« jer Yamaha Music School je na trideset milijuna polaznika u cijelom svijetu dokazao da nema nemuzikalnih ljudi, samo »neotkrivenih talenata«. Naravno, ne u smislu da YMS tvrdi da neki budući Mozart šeće svaki dan riječkim Korzom ne znajući da je talentiran, već u smislu da glazba može oplemeniti i kad nije izravni cilj biti profesionalni glazbenik. Razvijanje ljubavi prema glazbi i poseban način učenja u grupi, glavne su karakteristike i razlozi zašto je toliko ljudi u svijetu zaljubljeno u Yamaha Music School sustav. I vraćaju mu se. Čak i u tom polju »popularnih tečajeva« YMS sustav nudi vrhunski kurikulum praćen knjigama i audiomaterijalima za više godina edukacije na bubnju, bas gitari, akustičnoj i električnoj gitari, klaviru, klavijaturama, violini, saksofonu i pjevanju, istaknuo je Dešić i dodao:
– Studio Maraton je već godinama pripremao svoje polaznike za razne izazove i karijere, imamo puno sadašnjih »celebrity« učenika koji su kod nas stasali. I to je dio pop glazbene kulture koji smo promicali i pomagali već godinama u Rijeci i šire u smislu produkcije i edukacije tih osoba. Sad je fokus na kvaliteti programa i znanja koje nudi Yamaha Music School, koje će olakšati put u karijerama naših polaznika, kakav god glazbeni smjer odabrali. Osobno sam puno godina u reality showovima kao trener i producent i smatram da je važno staviti fokus na učenje i rad i to promicati jer kad se upale reflektori, također su osvijetljene i sve rupe u znanju. Bolje je, dakle, raditi na sebi i prije i za vrijeme reflektora umjesto isključivog oslanjanja na lajkove i klikove. Neke se vrijednosti u sustavu nikad neće promijeniti. Ili znaš – ili ne znaš.
Kako doznajemo, ono što Yamaha Music School sada priprema, za njih je mali spektakl: uvode se predškolski programi također potpuno strukturirani za roditelje i djecu u dobi od 1,5 do 6 godina!
– Kao i svi programi YMS-a i ovaj dolazi izravno iz Japana gdje je YMS glavni način predakademske glazbene naobrazbe. Japanski genijalci osmislili su pred puno godina programe za djecu već od 6 mjeseci starosti. Mi od jeseni uvodimo programe Hobby (za djecu od 1,5 do 4 godine) i Music Parade (od 4 do 6 godina) koji su također potpuno usklađeni s razvojnim sposobnostima predškolaca. Za ove tečajeve angažiramo dodatni krug specijaliziranih glazbenih mentora u predškolskom odgoju koji će, kao i svi drugi učitelji YMS sustava, biti temeljito provjereni i educirani unutar stroge licence YMS sustava. Upisi u YMS Rijeka počinju u lipnju, rekao je Dešić.


Online nastava


Pitali smo ga i hoće li kao i proteklih godina organizirati završni koncert ili možda neki drugi glazbeni projekt ovog ljeta.
– Već smo bili ugovorili dva termina u HKD-u za kraj školske godine: trebala su to biti dva koncerta zaredom za dvije generacije naših polaznika i njihovu rodbinu i prijatelje. Uvijek se trudimo da naš završni proizvod ima »glavu i rep«: scenarij, režiju, suodukciju, izvrsnost izvedbe. Takav smo koncert održali u Trsatskoj čitaonici oko Božića 2019. i bilo je super. No za to su potrebne zajedničke vježbe u učionicama koje su nam sada nemoguće da osiguramo dvosatni program. Odlučili smo se zato proizvesti jednu vrlo profesionalnu završnu home/studijsku produkciju pjesme i to ćemo uskoro početi najavljivati. Svi polaznici upravo kod kuće snimaju svoj audio i video, otkrio je Dešić.
Zanimalo nas je i je li im koronavirusna izolacija protekla u znaku glazbenih aktivnosti.
– Ponosan sam na sve učitelje i djelatnike YMS Rijeka što su prihvatili brzu reakciju i primijenili moja iskustva edukacije u sustavu američkog koledža Berklee Online, te pristali da program nastavimo proizvoditi online. Imali smo i opciju da zatvorimo do daljnjeg. Naša nastava nije »seminarska«, već je strukturirana u ozbiljne online lekcije i to je nešto što smo htjeli osigurati našim učenicima koji su kod kuće. Zahvalan sam svim učenicima i roditeljima koji su ostali s nama online, a to je oko 90 posto. Svi jedva čekamo povratak u klupe jer je to naše prirodno okruženje. Glazba se najbolje prakticira uživo, to je isto nešto što će ostati na genetskoj razini nepromijenjeno, kakve god nam bile online opcije. Ali, dokazali smo sada – kao i hrvatsko školstvo prema novim uputama, i mi smo 100 posto spremni na prijelaz u online sučelje danom donošenja nekih mogućih mjera u budućnosti. Meni dodatno nedostaju svirke s mojim bendom Fiumens i Nenom Belanom. Naravno, nadamo se skorom susretu. Ipak, radim jako aktivno. Aranžiram, komponiram, produciram i vodim školu online. Možda i s većim naporom no inače, u želji da u ovim teškoćama što više toga proizvedem.


Veliki projekti




Za kraj razgovora pitali smo ga da nam otkrije želje i planove u pogledu realizacije novih glazbenih projekata u nadolazećem razdoblju.
– Ove godine imao sam predivne projekte. Istaknuo bih mjuzikl »Bambina« u HNK Split u kojem sam imao ulogu orkestratora Neninih pjesama i stvarao sam dodatnu orkestralnu scensku glazbu. Ujedno sam i svirao s Fiumensima i orkestrom u »rupi«. Zbog koronavirusa je stalo, pa čekamo da se ponovno okupimo s vrhunskim i veselim ansamblom HNK Split. Usto, taman prije lockdowna pozvan sam kao kompozitor u Peking s redateljem Krešom Dolenčićem te autoricom Anom T. Dolenčić da stvorimo prekrasan glazbeno-scenski projekt vezan uz kinesku tradiciju i kulturu. Veselim se tom projektu i suradnji s tim timom u kojem su i vrhunski dokazani glazbeno-scenski umjetnici iz Londona svjetskog renomea, rekao je Dešić i dodao:
– Nadam se projektu sa Zagrebačkom filharmonijom i Beatles Revival Bandom u Lisinskom u prosincu. Velikim dvoranskim koncertima ujesen s Nenom Belanom i Fiumensima. Kao licencirana osoba u Hrvatskoj pomažem kolegama iz više gradova Hrvatske da pokrenu svoje YMS lokacije. I sve će to biti kad se smiri ova kriza. Ja sam tu skroz optimist i ne predajem se. A do tad, pomalo i oprezno. S razmakom od 2 metra.