Skupna izložba

U Trsatskom svetištu otvorena izložba o iskustvima transcedencije u umjetnosti

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba progovara o doživljajima transcendencije umjetnika i propituje odnos duhovnosti i umjetnosti.



U Auli pape Ivana Pavla II. u sklopu Trsatskog svetišta otvorena je zanimljiva izložba naziva »Iskustva transcendencije u umjetnosti«, koja progovara o doživljajima transcendencije umjetnika i propituje odnos duhovnosti i umjetnosti.


Izložba, koja je prvi put održana u crkvi sv. Michaela u Karlsruheu 2019. godine, okuplja dvanaestero umjetnika, šest iz spomenutog njemačkog grada i šest iz našega podneblja te je nastala kao jedan od brojnih zajedničkih projekata koje je iznjedrilo prijateljstvo dvaju gradova, Rijeke i Karlsruhea.


Kako je istaknuto i na otvorenju, izložba je nastala na inicijativu njemačkog umjetnika Elmara Interschicka, jednog od autora izloženih umjetničkih djela, koji je postavio pitanje je li kod umjetnica i umjetnika tijekom njihova stvaralačkog procesa moguće iskustvo transcendencije.





Na postavljeno pitanje autori Elmar Interschick, Tomislav Brajnović, Holger Fitterer, Maja S. Franković, Sigrid Haag, Mirna Kutleša, Lilo Maisch, Ksenija Mogin, Elisabeth Nüchtern, Maja Römer-Fischer, Mauro Stipanov i Anton Vrlić, svaki na svoj način i iz svoje perspektive, progovaraju o odnosu duhovnosti i umjetnosti.


– Dvanaestero autora došlo je do spoznaje i ponudilo niz različitih odgovora jer svaki od njih dolazi iz prostora najdubljeg osobnog iskustva.


Taj prostor autonomije također je prostor figure, a to je ona dimenzija umjetnosti koju čini specifična duhovna djelatnost.


Naizgled jednostavno pitanje otvorilo je Pandorinu kutiju novih tema u kojima brojni teoretičari, umjetnici, filozofi, teolozi i ini pokušavaju pronaći odgovore.


Iskustva umjetnika pokazala su se iznimno subjektivnima i individualnima te apsolutno neovisna o njihovom privatnom stavu prema vjeri jer umjetnost, kao čovjekova duhovna djelatnost, također nosi mogućnosti spoznaja i iskustava koji su neuobičajeni, kazala je prilikom otvorenja izložbe njezina koordinatorica i autorica postava, kustosica Jolanda Todorović.


Kako je objasnila, namjera autora bila je upravo postaviti umjetnička djela u crkvenom prostoru, koji nas u svojoj tišini i miru izolira te je kao takav poticajan za drukčija iskustva promatrača i osobne spoznaje umjetničkog djela, jer umjetnost nije ono što vidimo, već ono što nađemo u njoj, naglasila je Todorović.


Otvaranju izložbe, uz umjetnike i autoricu postava Jolandu Todorović, nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović i gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan, koji su se ovom prilikom, kao domaćini, prigodnim riječima obratili prisutnima te gradonačelniku grada Karlsruhea Albertu Kaufleinu i gostima, te njemačkim predstavnicima iz Karlsruhea izrazili srdačnu dobrodošlicu.


Izložba »Iskustva transcendencije u umjetnosti« u Auli pape Ivana Pavla II. bit će otvorena sve do 22. svibnja, a može se pogledati od ponedjeljka do subote, od 10 do 12 sati te od 17 do 20 sati.