Izložba

Tempus fugit: Satovi iz zbirke umjetničkog obrta Muzeja grada Rijeke

Kim Cuculić

Svaki izloženi sat ujedno je povod za pružanje kraće povijesne informacije koja nam približava Rijeku u doba njegova nastanka.



RIJEKA – Izložba pod nazivom »Tempus fugit« bit će otvorena u četvrtak, 5. svibnja, u 12 sati u Svečanoj dvorani Palače šećera. Na izložbi će biti predstavljeni satovi iz Zbirke umjetničkog obrta 19. i 20. stoljeća Muzeja grada Rijeke.


– Na izložbi možemo vidjeti satove strane proizvodnje koji su se tijekom povijesti koristili na kvarnerskom području. Njih u muzejskoj zbirci ima raznih vrsta: zidnih, portalnih, figuralnih i kaminskih. Izložba je koncipirana tako da svaki od odabranih satova ne govori isključivo o sebi kao tehničkom uređaju, što znači dajući podatke poput godine izrade, majstorske radionice, zemlje porijekla, mjestu korištenja i slično.


Svaki izloženi sat ujedno je povod za pružanje kraće povijesne informacije koja nam približava Rijeku u doba njegova nastanka. Želja je autorica izložbe, Eme Makarun i Kristine Pavec, da izloženi satovi postanu poticaj više nepristajanju na zaborav kao standardnu posljedicu prolaženja vremena, koliko god je to pojedincu moguće, piše u najavi. Izložba traje do 8. lipnja.