OFF - format novinarske slobode

Sramota i barbarski odnos prema kulturi: Ostavština Vladimira Dodiga Trokuta bačena na ulicu kao krupni otpad

Edi Prodan

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Za spas zbirke i njezino adekvatno zbrinjavanje, nastavak ideje Antimuzeja koji je apsolutno mogao biti jedna od vrhunskih zagrebačkih umjetničkih atrakcija, interes nisu pokazali ni država niti Grad Zagreb...



Još jedna nevjerojatna kulturna blamaža na hrvatskoj sceni! Ovih je dana zahvaljujući medijskoj platformi OFF – format novinarske slobode otkriveno da je ostavština Vladimira Dodiga Trokuta, jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća – bačena u smeće!


Dodig je naime bio osnivač prvog Antimuzeja na svijetu i osoba apsolutno nevjerojatnog senzibiliteta, umjetnik koji je na jedan unikatan način preispitivao naličje aktualne civilizacije. Krajnje nekonvencionalan i provokativan, istinski je pomicao poimanje umjetnosti kao i njezin status unutar civilizacije u kojoj je djelovao.


Trokut je na žalost u 70. godini života preminuo 2018. godine, a ono što je uslijedilo u samoj sredini srpnja ide u red istinskih vjerovali ili ne kategorija: zbirke koje je desetljećima skupljao poznati umjetnik i kustos svjetskog glasa Vladimir Dodig Trokut završile su na smeću u zagrebačkoj Bulićevoj ulici i to u sklopu akcije bacanja krupnog otpada!!!





Za spas zbirke i njezino adekvatno zbrinjavanje, nastavak ideje Antimuzeja koji je apsolutno mogao biti jedna od vrhunskih zagrebačkih umjetničkih atrakcija, interes nisu pokazali ni država niti Grad Zagreb, pa su – bačene na smeće. Igrom slučaja informacija je stigla do OFF-a čiji su se aktivisti bacili na spas onoga što se spasiti – može!