Personal Structures - Beyond Boundaries

Skulptura hrvatske kiparice i umjetnice Tatjane Kostanjević na prestižnom 60. Venecijanskom bijenalu

P. N.



Izvrsnost rada hrvatske akademske kiparice Tatjane Kostanjević još je jednom istaknuta u međunarodnim krugovima i to sudjelovanjem na izložbi Personal Structures – Beyond Boundaries. Njezina brončana skulptura Relevant izložena je na samom ulazu u Palazzu Mora, ujedno i sjedištu glavnog organizatora, Europskog kulturnog centra. Tijekom cijele godine, skulpturu će moći vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale.


“Relevant je nastavak ciklusa “Terpsihore” i snažne fascinacije ženom kao primarnim umjetničkim motivom i inspiracijom. Zlatno patinirana brončana skulptura visine 210 cm inspirirana je složenom ulogom žena u današnjem društvu i nastojanja da se održi ravnoteža između različitih sfera života. Relevant istovremeno predstavlja žensko savršenstvo i snagu, kao i ranjivost i osjetljivost. Ona je moćna i nježna, elegantna i postojana, stabilna i lepršava. Ponosna i važna! S blagom dozom humora nastoji potaknuti promatrača na interakciju, kako onu misaonu o važnosti žene u društvu tako i onu fizičku. U Relevant skulpturu promatrač se doslovno može uvući i osjetiti puls njezina života”, istaknula je autorica Tatjana Kostanjević.


Skulpture ove slobodne umjetnice riječkih korijena uvijek sadrže interaktivnu igru ​​za promatrača, ali i pozivaju na razmišljanje. Tatjana Kostanjević diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine, a njeni su radovi izlagani na više od 50 samostalnih izložbi, s jednakim brojem skulptura koje krase javne prostore.




Posjetitelji izložbe Personal Structures mogu uživati u djelima pomno odabranih dvjesto umjetnika iz pedeset zemalja svijeta od 20. travnja do 24. studenog 2024. Projekt je pokrenut 2002. godine, a služi kao dinamična platforma i obrazac za umjetnike da izlože svoje radove, ideje i istraživanja kroz izložbe, simpozije i publikacije. Svake dvije godine, umjetnici, fotografi te akademske institucije istražuju teme vremena, prostora i egzistencije, nudeći različite perspektive suvremene umjetnosti.


Zahvaljujući potpori Požeško-slavonske županije i Udruge gradova, nakon Venecije ova će skulptura stalno mjesto dobiti u gradu Lipiku. Više informacija o uspješnoj akademskoj kiparici dostupne su na njezinoj službenoj web stranici i katalogu izložbe Personal Structures 2024.