Kontroverzna instalacija

Skinuta zvijezda s Riječkog nebodera, od fotoreportera Novog lista tražili da izbriše fotografije?!

Kim Cuculić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Zvijezda razdora u gradu na Rječini nepotrebno izazvala još jedan incident



RIJEKA – Kao što je u tajnosti ovog 20. rujna postavljena na vrh Riječkog nebodera, tako je tajno danas u jutarnjim satima i skinuta skulptura s motivom zvijezde – rad “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” riječkog umjetnika Nemanje Cvijanovića.


S obzirom da su u sklopu programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture najavili da će zvijezda biti postavljena do 4. listopada, nekoliko dana prije kontaktirali smo EPK s pitanjem kad će zvijezda točno biti demontirana, međutim dobili smo odgovor da nam to ne mogu reći.


Na jednak način postavljanje zvijezde, kao što je to uobičajeno kad je riječ o drugim događanjima u sklopu EPK-a te ostalim zbivanjima u Rijeci, nije prethodno najavljeno ni medijima ni javnosti. Zvijezda je tako jednostavno 20. rujna “osvanula” na vrhu Riječkog nebodera – na dan kad je Rijeka u Drugom svjetskom ratu vraćena u okrilje Hrvatske. Kako je objašnjeno, pod tom se zvijezdom vodila i bitka za Rijeku u kojoj je poginulo 2.800 partizana pa ona na sebi, danas kao umjetnička instalacija, ima 2.800 crvenih stakalaca koja podsjećaju na te žrtve.


Foto galerija: Skidanje zvijezde s Riječkog nebodera Foto: Damir Škomrlj, Marko Gracin




Postavljanje zvijezde izazvalo je kontroverzne reakcije, demonstracije pa čak i performans u kojemu je spaljena kartonska crvena zvijezda.


S obzirom da naša redakcija nije mogla dobiti službenu informaciju kad će zvijezda biti skinuta, dobili smo neslužbenu dojavu i tim tragom naš fotoreporter Marko Gracin – vođen novinarskim nervom – uputio se na vrh Riječkog nebodera.


Kako nam je kazao, već je bilo u tijeku skidanje posljednjih dijelova zvijezde. Međutim, ondje prisutna ekipa i umjetnik Nemanja Cvijanović napali su fotoreportera riječima da nema pravo ondje biti i snimati te zatražili od njega da izbriše fotografije koje je uspio snimiti.


Tako je zvijezda razdora u gradu na Rječini nepotrebno izazvala još jedan incident, a sve to moglo je biti izbjegnuto da se prema javnosti i o zvijezdi komuniciralo transparentno.