Simbol scene New Orleansa: Covid-19 odnio život jazz legende Elisa MarsalisaEllis Marsalis, legendarni jazz glazbenik i pedagog koji je odgojio generacije muzičara, među njima i svoje slavne sinove, preminuo je u srijedu u New Orleansu od posljedica koronavirusa, priopćila je njegova obitelj.


 


Marsalis je rođen 1934. u New Orleansu, a glazbom se počeo baviti s 11 godina. U karijeri je svirao s jazz gigantom Ornetteom Colemanom i Natom te Cannonball Adderleyom, a izdao je i 20 solo albuma. Skladao je glazbu za film »Priče kralja Mide«.
 


No Marsalis je trag ostavio i kao izvrstan muzički pedagog koji je odgajao generacije jazz glazbenika, među njima i četvoricu svojih sinova.


 


Najstariji sin Brandford je jedan od najcjenjenijih saksofonista na svijetu. Svirao je sa Stingom i Milesom Davisom te je nagrađen s tri Grammyja.


 


Sin Wynton Marsalis, također dobitnik Grammyja, trubač je koji je postao prvi jazz glazbenik nagrađen Pulitzerom za glazbu. Osim njih, priznati glazbenici su i sinovi Jason, koji svira bubnjeve, te trombonist Delfeayo.


 


Gradonačelnica New Orleansa na Twitteru je Ellisa Marsalisa prozvala »legendom« i »prototipom« jazz scene toga grada slavnog po glazbenoj sceni.


 


Marsalis je u bolnicu primljen u subotu, a preminuo je u srijedu navečer.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.