Nakladnička kuća Petrine knjige

Šetnje domaćih pisaca: Tribuson, Pavličić i Cvetnić u uzbudljivim putopisima

Kim CuculićNakladnička kuća Petrine knjige kroz novu biblioteku Šetnje, inspiriranu kultnom putopisnom knjigom Matka Peića, otvara prostor motivima hodanja i šetnje. S ciljem dijeljenja piščevih impresija zabilježenih tijekom odlazaka u prirodu, u slobodnijoj putopisnoj formi izašla su djela trojice vrsnih domaćih pisaca. Pavao Pavličić napisao je knjigu »Deset vukovarskih šetnji«, Goran Tribuson »Landranja«, a Ratko Cvetnić »Čez pole i vrvje«.


»Deset vukovarskih šetnji« Pavla Pavličića svojevrstan je turistički vodič koji čitatelje na čak deset načina vodi od istoka prema zapadu Vukovara te k izlasku za Osijek ili Vinkovce. Prisjećajući se danas nepostojećih običaja, ljudi i zanata, Pavličić opisuje dojmljive šetačke ture ostavljajući dovoljno prostora čitateljskoj interpretaciji i mašti. Uz preporuke gostionica i restorana u koje je moguće svratiti po završetku obilaska grada bogate kulturno-povijesne baštine, ovaj putopis motivira na diskusiju pružajući čitateljima turistima priliku da usporede prošlost s tekovinama današnjice.


Antišetački putopis


U prvom planu antišetačkog putopisa Gorana Tribusona »Landranja« neobuzdani je, neprilagođeni i pomalo divlji lik kojeg će soba ispunjena umjetnošću zapečaćenoj u filmovima, knjigama i glazbenim pločama ipak natjerati na hodanje. U potrazi za grobljima na kojima počivaju njegovi omiljeni pisci te na plažama gdje su se rastajali ljubavnici iz omiljenih mu romana, glavni junak spoznat će razočaranje shvaćajući da su mnoge priče o kojima je gledao i čitao ustvari izmišljene. Ovaj neobičan i uzbudljiv putopis izvući će čitatelje iz sjenovite udobnosti doma, izložiti vitaminu D, a možda odvesti i do neposjećenih mjesta i neispričanih istina.
U biciklističkom putopisu »Čez pole i vrvje« Ratko Cvetnić opisao je raznorazne zgode na koje je moguće naići za vrijeme biciklističke ture od Savskog mosta do Pokupskog. Opisujući mjesta na kojima je moguće kvalitetno prezalogajiti ili lako pokisnuti te otkrivajući zašto će vam potencijalno zatrebati suzavac, Cvetnić nije izostavio ni priču o asanaciji i velikom Andriji Štamparu, a dotaknuo se i veze između spomenutog puta te kultnog filma »Breza«. U konačnici, iako formatom tanka, ova knjiga velika je oda Turopolju – nerazvikanom kraju u kojem svatko može uživati!


Avanturistički duh


Budeći avanturistički duh i potičući na poredbu prostornih i društvenih okolnosti uslijed dužeg vremenskog intervala, ovi inventivni i uzbudljivi putopisi sugeriraju na ljepotu uzimanja predaha namijenjenog zapažanju živopisnih ljudi, objekata i anegdota, čime postajemo gosti dobrodošli u vrevu tuđeg, često nevidljivog i zdravo za gotovo percipiranog, a ustvari beskrajno šarolikog svijeta.