OBJAVLJENI DOBITNICI

Senko Karuza i Vid Bešlić laureati nagrada 60. Goranovog proljeća

Hina

Senko Karuza (1957.) objavio je dosad knjige priča "Busbuskalai", "Ima li života prije smrti", "Vodič po otoku", "Teško mi je reći" i "Kamara obscura", pjesničke knjige "Nestajanje" i "Otimanje", a s Miroslavom Mićanovićem i Brankom Čegecom rašomonsku knjigu "Tri krokodila"



ZAGREB – Senko Karuza dobitnik je nagrade Ivan Goran Kovačić 60. Goranova proljeća za najbolju pjesničku knjigu za zbirku pjesama “Nestajanje”, a nagrada Goran za mlade pjesnike za najbolji rukopis autora mlađih od 30 godina otišla je u ruke Vidu Bešliću za rukopis “Ektoplazma”.


Žiri u sastavu Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar jednoglasno je donio odluku da se nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju, među 95 naslova pristiglih na natječaj, dodijeli knjizi Senka Karuze “Nestajanje” (MeandarMedia, 2020.).


U svojem pjesničkom prvijencu Karuza, kako se ističe u obrazloženju prosudbenog žirija, staloženim i kontroliranim tonom gradi atmosferu i oblikuje perspektivu, prepleće emociju i misao, zavrćući sve autoironičnom poantom, u zbirci opisanoj kao “ujedno i ispovijest, i svođenje računa, i puštanje mašti na volju”, knjizi “koja ne pravi razliku između velikih tema i malih stvari”.




Senko Karuza (1957.) objavio je dosad knjige priča “Busbuskalai”, “Ima li života prije smrti”, “Vodič po otoku”, “Teško mi je reći” i “Kamara obscura”, pjesničke knjige “Nestajanje” i “Otimanje”, a s Miroslavom Mićanovićem i Brankom Čegecom rašomonsku knjigu “Tri krokodila”. Uvrštavan je u različite antologije, a priče su mu prevedene na desetak stranih jezika. Živi na otoku Visu.


Na ovogodišnji natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike pristiglo je ukupno 38 rukopisa. Žiri u sastavu Marija Dejanović, Dinko Kreho i Branko Maleš žirirao je anonimno pod šiframa te jednoglasno kao najbolji odabrao rukopis Vida Bešlića naslovljen “Ektoplazma”, koji je ocijenio kao “zaokružen i pomno osmišljen konceptualni rukopis pjesama u prozi pisan snažnim, originalnim autorskim glasom” a koji bi se tematski mogao svrstati u zavičajnu i egzistencijalističku poeziju.


Vid Bešlić (2000.) završio je Prvu osnovnu školu u Petrinji, jezičnu gimnaziju u Sisku te Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja aktivno je sudjelovao u dramskoj i novinarskoj sekciji. U slobodno vrijeme komponira, piše poeziju, svira glasovir i gitaru, bavi se dramskom umjetnošću i glazbenom produkcijom. Aktivno surađuje s Kino klubom Sisak te Interpretacijskim centrom baštine Banovine. Godine 2021. upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.


Žiri je također odlučio pohvaliti rukopise “Kuća na otoku” Silbe Ljutak, “Kosa nam ne smije biti mokra” Nikole Serdara i “Iz mraka se bježi ravno u kaktus” Mateje Tutis.


Nagrade će laureatima biti uručene u okviru manifestacije 60. Goranovo proljeće koje se ove se godine održava od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu i Rijeci pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH te Gradonačelnika Grada Zagreba.