30. izdanje

Jazz Time Rijeka: Sa Spart Jazz Quartetom u pozitivnom duhu

Davor Hrvoj

Umjetnički ravnatelj festivala Damjan Grbac je za slavljeničko izdanje sastavio program sa sastavima koje vode glazbenici iz Primorsko-goranske županije



RIJEKA – Tradicionalni međunarodni festival jazz glazbe Jazz Time Rijeka započeo je, u organizaciji G.I.S.-a, koncertima Spart Jazz Quarteta u 10 sati na Korzu i u 13 sati na Pavlinskom trgu.


Danas će na te dvije lokacije nastupiti Jed Becker’s Group, a sutra Oridano Gypsy Jazz Band, s napomenom da će drugi koncerti počinjati u 12, a ne u 13 sati.


Svi ti sastavi nastupaju na atraktivnoj improviziranoj pozornici. Naime, u organizaciju festivala uključio se »čarobnjak« redizajniranja oldtajmera Zoran Drnjević, koji je konstruirao mobilnu i multifunkcionalnu pozornicu i tzv.




DJ vozilo koje ju vuče. Radi se o vrhunski osmišljenom, restauriranom i moderniziranom oldtajmeru – kamiončiću Zastava 615 koji je pod brendom Elmagias preuređen u pick-up snage 300 konja.


Črnjarićeve skladbe


Umjetnički ravnatelj festivala Damjan Grbac je za slavljeničko izdanje sastavio program sa sastavima koje vode glazbenici iz Primorsko-goranske županije, s tek jednim izuzetkom. Jedan od uglednih riječkih jazz glazbenika je Spartaco Črnjarić, gitarist, ali i mentor-savjetnik mnogih džezista koji su danas respektabilni umjetnici riječke i hrvatske scene.



On je nastupio uz pjevačicu Majdu Marenčić, kontrabasista Damjana Grpca i bubnjara Andyja Cecha. U maniri mainstream jazza, u pozitivnom su duhu, strastveno izvodili jazz i bossa nova standarde te kancone i šansone, ali i Črnjarićeve skladbe: »Astronomy« za koju je tekst na engleskom napisao autor glazbe, »Il Blu« za koju je tekst na talijanskom napisala Marenčić i »Leave Me« za koju je tekst na engleskom napisala Astrid Kuljanić.


Večernji programi


U večernjim programima na Trgu Riječke rezolucije večeras će, s početkom u 20 sati, nastupiti pijanist Zvjezdan Ružić u programu »Pianotron« i kvartet kontrabasista Vedrana Ružića u programu »Forbidden Live«, a sutra GIIPUJA, Dino Ivelja Quartet i Bruno Mičetić Quintet.