Festival u svibnju

Rovinj Photodays: Odabrani finalisti za ovogodišnje izdanje

Hina

Izložba 2022. / Snimio Mateo Levak

Izložba 2022. / Snimio Mateo Levak

Finalisti modne kategorije su Karina Golisová, Senja Vild i Urška Pečnik, pejzažne Michaela Nagyidaiová, Bartolomeo Rossi i Jenni Haili, a portretne Sarah Mei Herman, Jana Gombiková i Thomas Bachler



Nakon intenzivnog perioda žiriranja od prijavljenih 3200 fotografija autora iz 28 zemalja odabrani su pobjednici i finalisti ovogodišnjeg Rovinj Photodays natječaja.


U kategoriji Tijelo/akt finalisti su Milan Gies, Artem Humilevskyi, Patrick Hudepohl, u Arhitekturi Mikhail Lebedev i Ivan Druzhinin, Mara Novak i Jana Dillo, a u dokumentarnoj fotografiji  Eva Vei, Katerina Churbakova i Pierpaolo Mittica.


Finalisti modne kategorije su Karina Golisová, Senja Vild i Urška Pečnik, pejzažne Michaela Nagyidaiová, Bartolomeo Rossi i Jenni Haili, a portretne Sarah Mei Herman, Jana Gombiková i Thomas Bachler.




Po tri autora su iz Nizozemske i Slovačke, po dva iz Njemačke, Italije i Rusije te po jedan iz Austrije, Cipra, Finske, Grčke, Hrvatske, Slovenije i Ukrajine.


Izložba njihovih radova bit će središnja točka festivala koji će se održati 5. i 6. svibnja u Rovinju, dok će Grand Prix festivala biti proglašen na završnoj večeri 6. svibnja.


U suradnji s Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, održat će se jesenska izložba radova finalista koji će se uvrstiti u tamošnju Zbirku fotografije.


Po riječima Sabine Salamon, predsjednice žirija, ove je godine kao i proteklih zabilježen rast u broju prijava, uz nekolicinu vjernih pratitelja i već nagrađivanih autora, među njima je značajno veći broj novih imena, a u natjecanje su ušli i finalisti bečkog festivala Rotlicht, odnedavno partner hrvatskog festivala.


“Vjerujemo da će ovogodišnji izbor žirija doprinijeti daljnjem pozicioniranju festivala Rovinj Photodays na karti međunarodno relevantnih fotofestivala”, ustvrdila je.


Uz Salamon, koja je viša kustosica Zbirke fotografije MMSU Rijeka bili su Dino Rekanović, osnivač Rotlicht festivala i menadžer galerije Photon u Beču,  fotografkinja i direktorica SIFEST-a Steffania Rössl, fotograf Hrvoje Slovenc, Massimo Sordi, fotograf i direktor SIFEST-a i Ján Viazanička, fotograf, učitelj, kustos, glavni urednik fotografskog časopisa dokumentmagazin.sk.