Nova izložba

Rino Gropuzzo izložio nove aktove, evo koja je poveznica s Klimtom, ali i slavnim Courbetom

Edita Burburan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Predstavio se intrigantnom postavom s 13 fotografija velikog formata, a izložba je naslovljena "Izvor i radost svijeta".



U Palači šećera otvorena je izložba riječkog fotografa Rina Gropuzza, naslovljena “Izvor i radost svijeta”.



Izložba donosi intrigantnu postavu 13 fotografija velikog formata, isprintanih na platnu, raspoređenih u tri dvorane nekadašnje riječke tvornice šećera.





Mjesto izložbe nije slučajno odabrano. Gropuzzo je ondje prije nekoliko godina, još dok se ovo velebno zdanje obnavljalo i bilo umotano u prašinu zidarskih alata, snimio nekoliko fotografija mlade obnažene žene.



Upravo te fotografije danas su zamijenile Klimtove slike koje su otputovale na izložbu u Zagreb.



U postojećim okvirima Klimtovih djela smjestile su se autorske fotografije snimljene u ovoj palači, što dodatno doprinosi ukupnom doživljaju ove izložbe.



Ovaj povod za izložbu u svojem je govoru istaknuo i ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović.


Foto Vedran Karuza


Prisutne je pozdravio i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar koji je naročito istaknuo autorovo zanimanje za industrijsku bastinu Rijeke, o čemu svjedoči i ova izložba kao i neki drugi radovi koje je autor već izlagao.



Centralno mjesto izložbe zauzima interpretacija slavne realistične slike Gustava Courbeta Origine du Mond (Izvor ili podrijetlo svijeta).



Poznata je to slika žene koja leži raširenih bedra, a u svojoj interpretaciji Gropuzzo je intimne dijelove, “ishodište života i radosti” prekrio medicinskom maskom, neizostavnim rekvizitom tijekom epidemije covida.



Slika, odnosno fotografija ujedno je podsjetnik na ljudsku dvoličnu i licemjernu prirodu koja je oduvijek negativno reagirala na lijepo golo žensko tijelo, a bez imalo zadrške pristupa nekim drugim prizorima crnila ili zla s puno manje čuđenja i osuda.



Druge fotografije u ovom ciklusu aktova nastale su u ambijentima starih građevina, poput uljare u Bujama, vinskog podruma Ščureka, ali i u nekadašnjoj Harteri.



Poznati riječki fotograf dobar dio svoje karijere radio je u Milanu i Los Angelesu, te snimao za prestižne svjetske magazine kao što je Playboy.



Do sada je već imao intrigantne izložbe kako u riječkim galerijama tako i drugim gradovima pred domaćom i stranom publikom.


Foto galerija: Otvorena izložba fotografija Rina Gropuzza Foto: Vedran Karuza


Gropuzzo je svoj put započeo fotografiranjem nagih modela, što mu je i do danas ostalo u fokusu.


Pred njegovim fotoobjektivnom našle su se i brojne svjetske zvijezde, a prvi je u Hrvatskoj fotografirao i žene s 50+ godina slaveći njihovu bezvremenu ljepotu.


U razgovoru s autorom, saznajemo kako već sada razmišlja o novom ciklusu fotografija, koje će prema njegovim riječima biti najintrigantnije do sada.


Izložba u riječkoj Palači šećera ostaje otvorena do 30. lipnja.