VIOLETTA D’ORO

Riječka glazbena skupina Putokazi ostvarila uspjeh na filmskom festivalu u Parmi

Davor Mandić

Gea Rajić i Miranda Đaković

Gea Rajić i Miranda Đaković

Putokazi su Grand Prix Festivala - Violetta d’oro - prema mišljenju žirija zaslužili za glazbeni videoomnibus »Meandri«, koji prati istoimeni album glazbene skupine



Filmska inačica glazbenog albuma riječkih Putokaza, omnibus »Meandri«, osvojio je glavnu nagradu Parma International Music Film Festivala, javljaju iz Putokaza.



Nakon što je 23. rujna premijerno predstavljen u službenoj konkurenciji festivala, na svečanoj je ceremoniji 25. rujna autoricama Geji Rajić i Mirandi Đaković dodijeljen Grand Prix Festivala – Violetta d’oro.



Zlatna violeta (Violetta d’oro) nagrada je koju stručni međunarodni žiri dodjeljuje za najbolji soundtrack te za najboljeg skladatelja filmske glazbe, a kako kažu u Putokazima, ujedno je to i cvijet koji simbol Parme, koji predstavlja i ime najpoznatije ženske heroine Giuseppea Verdija.
Prema programskom letku festivala, omnibus »Meandri« vizualni je prijevod istoimenog albuma hrvatske glazbene skupine Putokazi. Sastoji se od 14 nezavisnih glazbenih spotova, a omnibus se udaljava od tradicionalnog filmskog izraza i teži eksperimentalnom jedinstvu glazbe i slike, u pokušaju prenošenja tema poput smrti i prolazne prirode života.


putokazi

Miranda Đaković i Gea Rajić





Kako podjećaju Putokazi, omnibus je premijerno predstavljen u Palači šećera 21. veljače 2021. godine, a potom i u četvrtima Rijeke, u sedam instalacija u prostoru i vremenu, koje su se pod naslovom »Lijepa smrt, tri četvrt sata u tvojoj četvrti« zbivale od 20. do 26. ožujka na Vežici, Krimeji, Turniću, Kozali, Vojaku, Potoku i Krnjevu.



– Kao igrani film u formatu omnibusa ovaj originalni četrdesetminutni film skup je različitih čitanja na temu prolaznosti i smrti kao sastavnog djela života, o kojima Putokazi i Miranda Đaković, autorica glazbe i teksta, promišljaju na svojem posljednjem albumu »Meandri«. Avangardna mlada redateljica Gea Rajić nije se libila slijediti Putokaze i na ovom putovanju.


Glazbeni videoomnibus »Meandri« snimljen je na brojnim lokacijama Kvarnera, na Rječini, u Rijeci i Istri. Zahvaljujući Parma International Music Film Festivalu sad ga je premijerno mogla vidjeti i talijanska publika, ali i međunarodni stručni žiri u Casa della Musica, koji ga je doživio najboljim na festivalu – kažu u Putokazima.