Cinéfondation

Redateljica Judita Gamulin u Parizu predstavlja debitantski film »Ostavi vrata otvorena«

Kim Cuculić

»Jako se veselim rezidenciji, kao vremenu za rad koje mi je inače nemoguće izdvojiti, nužnom izmicanju iz domaćeg konteksta te kao nevjerojatnoj prilici za produkciju projekta. Ovo mi je najveća nagrada koju sam mogla zamisliti«, izjavila je tim povodom Judita Gamulin



ZAGREB – Redateljica Judita Gamulin na rezidenciji Cinéfondation u Parizu kroz nekoliko će mjeseci razvijati svoj debitantski dugometražni igrani film »Ostavi vrata otvorena«. Producentica filma je Rea Rajčić iz Eclectice.



»Jako se veselim rezidenciji, kao vremenu za rad koje mi je inače nemoguće izdvojiti, nužnom izmicanju iz domaćeg konteksta te kao nevjerojatnoj prilici za produkciju projekta. Ovo mi je najveća nagrada koju sam mogla zamisliti«, izjavila je tim povodom Judita Gamulin.


Na rezidenciji Cinéfondation svake godine sudjeluje nekolicina mladih redatelja koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Održava se u Parizu, a traje četiri i pol mjeseca. Osnovana je 2000. godine, a do sada je ugostila više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja. Selekcija kandidata bazirana je na kvaliteti njihovih ranije režiranih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, na projektu koji trenutno razvijaju te na njihovoj motivaciji.




Projekt »Ostavi vrata otvorena« razvijao se putem radionica First Films First Goethe instituta, a prezentiran je na Sofia Meetings industrijskoj platformi 2020. godine te na Midpoint Feature Launch 2021. nakon kojeg je i javno prezentiran na festivalu u Karlovym Varyma u sklopu programa Eastern Promises. Film je u fazi razvoja scenarija pa kasnije i projekta podržan od strane Hrvatskog audiovizualnog centra.


»Ostavi vrata otvorena« je humorna drama. Priča prati četiri različite obitelji tijekom jednog dana, koje u širem ili užem sastavu dolaze u Ikeu u Zagrebu u nadi da će preuređenjem doma preurediti svoje živote. No, u krcatoj, klaustrofobičnoj Ikei pratimo pojavu da mjesta na koja ljudi dolaze u želji da srede svoj stambeni prostor, najčešće dovode do apsolutne uneređenosti njihovih privatnih odnosa.