Predstavljanje u Rijeci

Rab Archaeological (T)races: Upoznavanje nepoznate rapske kulturne baštine

Davor Mandić

S konferencije za novinare u Delta labu / Snimio S. DRECHSLER

S konferencije za novinare u Delta labu / Snimio S. DRECHSLER

Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je ovim projektom arheološka baština (re)valorizirana



RIJEKA  Trideset tri lokacije i četrdeset kilometara u trima stazama ukupni je saldo projekta Rab Archaeological (T)races, koji je jučer, pod tim imenom neprevedenim na hrvatski jezik predstavljen novinarima na riječkoj konferenciji u Delta labu. Mjesto konferencije upućuje na glavnog partnera – Rijeku 2020 – a cijeli je projekt dio programskog pravca 27 susjedstava Rijeke EPK 2020.


Kako je rečeno na konferenciji, ovaj će projekt stanovnicima otoka Raba i turistima omogućiti upoznavanje većim dijelom dosad nepoznate kulturne baštine skrivene izvan rapske povijesne jezgre. Kao svojevrsni muzej na otvorenom, on prezentira arheološku, sakralnu i etnografsku baštinu. Lokaliteti su povezani trima stazama koje prolaze područjem Lopara, Supetarske Drage i Kampora. Voditeljica Projektnog tima Tonka Kavran rekla je da se na projektu radilo godinu i pol dana.



– Očišćene su staze, postavljene su 33 informativne table, 60-ak putokaza, napravljena je edukativna bojanka, web stranica, a u izradi je i interaktivna mobilna aplikacija. Te lokalitete, koji potječu od prapovijesti do početka 20. stoljeća, prezentirat ćemo na inovativan način – rekla je Kavran, uz napomenu da mnoge od njih ni Rabljani ne poznaju.




Slično je rekao i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, izrazivši ujedno zadovoljstvo projektom u segmentu pokazivanja onoga što je Rab.


– To je nasljeđe naših predaka koje je zub vremena sakrio i koje smo mi malo zanemarili, ali ga zato sada otkrivamo – rekao je Grgurić, dodavši da se Rab želi okrenuti prirodi, edukaciji, zdravom i boljem životu.


Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je ovim projektom arheološka baština (re)valorizirana, što nije čest slučaj u EPK-ovima. Govoreći o 27 susjedstava, Višnić je rekla da je to njihov »najeuropejskiji« projekt te je po njoj jedinstven eksperiment u cijeloj Europi, o kojem će se još pričati na razini kulturnih politika.


Županijskoj kulturnoj pročelnici Sonji Šišić drago je da nakon kratke pauze PGŽ kreće s dvama programima u sklopu EPK-a u kojima participiraju – uz 27 susjedstava i u Lungomare Artu – a koji šire priču o EPK-u iz Rijeke u županiju.


Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar rekao je pak da je ideju 27 susjedstava bilo lakše zamisliti nego realizirati te da okuplja najrazličitija moguća »susjedstva«. Zamjenik načelnika Lopara Dominik Paparić rekao je da je ovaj projekt snažna poruka o tome koliko Rabljani znaju i mogu, a voditelj marketinga TZ-a Raba Luka Perčinić posvjedočio je da su prve turističke grupe došle već tijekom prošlog vikenda, a prije predstavljanja projekta javnosti.



S obzirom na to da 27 susjedstava podrazumijevaju i neko europsko susjedstvo, o kojem na konferenciji nije bilo riječi, upitali smo odgovorne da nam pojasne ulogu Malte, koja figurira kao partner. Nakon kraćih konzultacija odgovorila nam je Kavran, rekavši da su s Maltom razmijenjena iskustva u prezentaciji arheološke baštine.
– Posjetili smo Maltu pa vidjeli kako oni to rade – rekla je Kavran.