Slavni fotograf

Prva izložba Stephana Lupina na otoku Cresu

Walter Salković

Foto: WALTER SALKOVIĆ

Foto: WALTER SALKOVIĆ

Svečano otvaranje vile Salvia na predjelu Skalnica



Svečano otvaranje vile Salvia, tek drugog objekta u Cresu kategoriziranog s pet zvjezdica, bio je društveni događaj kojem je prisustvovao veliki broj predstavnika javnog života i građana. Obitelj Ćurković, dugogodišnji creski ugostitelji, kupili su i uredili vilu s bazenom na predjelu Skalnica, a na svečanosti otvaranja okupljenima se u ime vlasnika obratila Ljiljana Ćurković.


– Nakon dugogodišnjeg bavljenja ugostiteljstvom na Cresu, odlučili smo proširiti našu djelatnost. Trebale su nam dvije godine da uredimo vilu, a pri tome nam je svojim idejama puno pomogla prijateljica Mirjana Kaurinović koja više nije među nama.


Vjerujem da je ovo naš mali doprinos podizanju creskog turizma na višu razinu, a sama vila je za našeg sina Ivana, rekla je Ljiljana Ćurković i dobila veliki pljesak prisutnih.


Foto: WALTER SALKOVIĆ




Vila Salvia ima 450 četvornih metara, a sastoji se od pet soba s kupaonicama i može ugostiti deset osoba s potpunim komforom. Uz bazen je ljetna kuhinja, a oko kuće je uređen okoliš, ispunjen maslinama i mediteranskim biljem, površine oko 2000 »kvadrata«.


Uz otvorenje vile upriličena je izložba slavnog fotografa Stephana Lupina, prva njegova izložba na otocima. Lupino, kojem je ovo drugi put da je na Cresu, u prizemlju vile i u prostoru oko bazena rasporedio je nekoliko svojih radova, od prepoznatljivih fotografija, do oslikanih reljefnih platna i skulptura te kolekciju križeva.


Foto: WALTER SALKOVIĆ


Dok su gosti razgledavali objekt, na velikom ekranu u dnevnom boravku prikazivao se bogat umjetnikov opus. Neke od umjetnina bilo je moguće i kupiti, kao i majice i druge promotivne predmete vezane za lupinizam, poseban umjetnički pravac kod kojeg svako djelo nosi snažan pečat umjetnikove osobnosti, a dio prihoda namijenjen je creskoj podružnici Odgojnog doma Mali Lošinj.