U Muzeju suvremene umjetnosti

Dodjela nagrada Hrvatskog muzejskog društva: Priznanje muzejskoj pedagoginji Aniti Hodak

Kim Cuculić

Foto: HMD

Foto: HMD

Primila je »Posebno priznanje u kategoriji za provedeni pedagoško-edukacijski program« pod nazivom »Kućni šašavi znanstvenik«.



Na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, dodijeljene su nagrade za životno djelo i godišnje nagrade projektima realiziranim u 2020. godini. Djelatnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, viša kustosica pedagoginja Anita Hodak, primila je »Posebno priznanje u kategoriji za provedeni pedagoško-edukacijski program« pod nazivom »Kućni šašavi znanstvenik«.


Projekt je započeo u ožujku 2020. godine, prilikom prvih nedaća zbog pojave pandemije, odnosno nemogućnosti uobičajenog edukacijskog rada u Muzeju. U nizu dnevnih tematskih objava, srijeda je bila rezervirana za »šašave« znanstvenike i to s objavama uputa za pokuse na društvenoj mreži Facebook.


Ubrzo je uslijedila nadogradnja pisanih u videoupute za izvođenje zanimljivih i dinamičnih otkrića u kućnim laboratorijima #PMR pratitelja.




U to se vrijeme, u kućnom laboratoriju muzejske pedagoginje Anite, izrađivao spektroskop i otkrivala duga, istraživao statički elektricitet, upoznavale biljke superjunakinje, pojašnjavala se kapilarnost vode, izrađivala simulacija erupcije vulkana i drugo. Prirodoslovni muzej Rijeka tako dolazi u virtualni posjet svojim pratiteljima na digitalnim kanalima te djeci u njihovo kućno, vrtićko ili školsko okruženje.