HARRY POTTER

Prije dvadeset i pet godina objavljena je prva knjiga serijala autorice J. K. Rowling. Evo kako je počelo čarobno putovanje

Marko Dobrecović

Ono što me najviše veseli je to što novi čitatelji diljem svijeta i dan-danas prvi put otkrivaju Harryja Pottera. Ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti koliko će moje knjige o Harryju Potteru postati popularne, navodi RowlingIstina? – Dumbledore uzdahnu. »To je lijepa i strašna stvar, stoga je treba tretirati s velikim oprezom. Međutim, odgovorit ću na vaša pitanja, osim ako nemam dobar razlog da to ne učinim, u kojem slučaju vas molim da mi oprostite. Naravno, neću lagati«, reče Dumbledore.


Baš kao što reče Albus Dumbledore u maločas navedenom citatu iz knjige »Harry Potter i Kamen mudraca«, istinu treba tretirati s velikim oprezom. Pogotovo onu literarnu. Pogotovo ako je ta literatura iz žanra fantastike obilježila jedno književno razdoblje te književno odgojila i usmjerila nekoliko čitalačkih generacija. Bilo kako bilo – jedno je sigurno. Prije dvadeset i pet godina objavljena je prva knjiga iz serijala o Harryju Potteru autorice Joanne Kathleen Rowling.


Svijet čarobnjaštva


Romanom »Harry Potter i Kamen mudraca«, Rowling nas je uvela u njezin svijet čarobnjaštva. Oprezno je tretirala poznato i nepoznato, tragove i misterije, prijateljstvo, razdor i elemente obiteljskih specifičnosti, lijepu i strašnu istinu s hodnika Hogwartsa i još štošta. Danas, četvrt stoljeća kasnije, avanture Harryja Pottera cijeloj jednoj generaciji predstavljaju jedan od najpoznatijih i najvažnijih literarnih serijala, kasnije prenesenog na filmsko platno.
Postavka priče znana je mnogima. Pod okriljem jedne kasne noći, Dumbledore i McGonagall, profesori iz škole čarobnjaštva i vještičarenja, siroče po imenu Harry Potter isporučuju njegovim jedinim preostalim rođacima – obitelji Dursley. Harry se toj obitelji nameće kao »otegotni faktor«, a priča se zapliće nakon cijelog desetljeća, kada jedanaestogodišnji Potter od sova pismonoša počne primati neočekivana pisma, što uznemiruje njegovu posvojiteljsku obitelj Dursley.


Credit: DEBRA HURFORD BROWN


Harryja iz strogosti obitelji Dursley izbavlja dobronamjerni Rubeus Hagrid i kreće ga pripremati za školsku godinu u Hogwartsu. U vlaku za Hogwarts, Harry, sin slavnih čarobnjaka Jamesa i Lilly Potter, upoznaje Rona Weasleya i Hermionu Granger, a ovaj prijateljski trio držat će se zajedno tijekom svih školskih avantura.


U prvom dijelu iz ove knjiške franšize, naslovljenom »Kamen mudraca«, Harry i prijatelji kreću u potragu za tom istoimenom velikom težnjom alkemičara, koja će završiti sukobom s najvećim negativcem čarobnjačkog svijeta, strahom i trepetom koji je ujedno i ubojica Harryjevih roditelja – Lordom Voldemortom.


Kratko je to prisjećanje na roman koje ne možemo zaobići kada govorimo o prisjećanju na ovo dvadeset pet godina staro djelo. Ostatak radnje nećemo otkrivati kako ne bismo kvarili doživljaj svima onima koji knjigu nisu čitali ili film gledali.


Popularni filmovi


»Kamen mudraca« prva je priča o Harryju Potteru, a knjiga je po izlasku postala hit za koji je zaslužna autorica J.K. Rowling.


Spisateljica J. K. Rowling afinitete za pisanu riječ počela je pokazivati još u djevojačkoj dobi. Svjetsku je slavu stekla upravo serijom romana o Harryju Potteru. Njezinih sedam romana prodano je u više od šesto milijuna primjeraka te prevedeno u više od osamdeset svjetskih jezika. Svih sedam romana ekranizirano je u osam planetarno popularnih filmova.


Ostavština serije romana o Harryju Potteru vrijedna je i danas. Knjige su još uvijek čitane, filmovi gledani, a novi se fanovi stvaraju. Novi zapleti o Harryju Potteru još uvijek su u nastajanju, a sve ove stare, već ispričane avanture i dalje su aktualne, čak i u nekom novom ruhu. Priča o Harryjevom odraslom životu nastavila se u obliku kazališne predstave »Harry Potter i ukleto dijete« (Harry Potter and Cursed child), koju je Rowling napisala uz dramatičara Jacka Thornea i redatelja Johna Tiffanyja.


U siječnju 2020. godine na platformi Spotify objavljen je podcast pod naslovom »Harry Potter kod kuće: Čitanja«. Podcast u sedamnaest poglavlja donosi priču »Harry Potter i kamen mudraca«, a narator svakog poglavlja neki je od glumaca iz filmske franšize ili netko od poznatih osoba koji dolaze kao gosti. Svaka epizoda podcasta traje u prosjeku trideset minuta, a nudi epizode kao što su »The Boy Who Lived«, »The Vanishing glass«, »The Letters from No One«, »The Keeper of the Keys«, »Diagon Alley« i druge.


Kao pripovjedači priča pojavljuju se glumci iz filmske podjele kao što su Daniel Radcliffe (Harry Potter), Kenneth Branagh (profesor Gilderoy Lockhart), David Tennant (problematični Barty Crouch mlađi), Helena Bonham Carter (zlica Bellatrix Lestrange), ali i poznati glumci kao Whoopy Goldberg, Alec Baldwin, Eddie Redmayne, Olivia Colman te nogometna superzvijezda David Beckham.


Dobrotvorna franšiza


J. K. Rowling napisala je i nekoliko spin-offova, djela koja govore o pričama sporednih likova iz »Harryja Pottera«. Franšizu »Čudesne zvijeri« Rowling je napisala u dobrotvorne svrhe, a ista je franšiza dala naslove »Čudesne zvijeri i gdje ih naći« i nastavke »Grindelwaldova zlodjela« te »Dumbledoreove tajne«.


Spisateljica se ovog desetljeća vratila štivu za mlađe čitatelje. Napisala je bajku »The Ickabog«, a tantijemi od djela idu u korist njezine dobrotvorne zaklade Valant. Njezin posljednji roman za djecu »The Christmas Pig« objavljen je prošle godine. Rowling je dobitnica brojnih nagrada i priznanja za svoja djela, uključujući i kriminalistički serijal koji je napisala pod pseudonimom Robert Galbraith.


Na svojoj internetskoj stranici podijelila je dojmove koji ju prate nakon završetka spisateljskog rada na »Harryju Potteru«.


– Pisanje posljednje knjige o Harryju Potteru završila sam 2007. godine, što se sada čini jako davno. Prije toga u Harryjev svijet bila sam uronjena gotovo dvadeset godina – zapravo od 1990. godine, kada mi je u mozgu prvi put proniknula ideja o dječaku koji još ne zna da je veliki čarobnjak. Ono što me najviše veseli je to što novi čitatelji diljem svijeta i dan-danas prvi put otkrivaju Harryja Pottera. Ni u najluđim snovima nisam mogla zamisliti koliko će moje knjige o Harryju Potteru postati popularne, navodi Rowling na web stranici.


Rekord za rekordom


Ove je godine objavljeno novo izdanje knjiškog »Harryja Pottera«, stoga će zaljubljenici u svijet magije i čarobnjaštva ponovno moći uživati u serijalu čiji su se dijelovi do sada prodali u više od 500 milijuna primjeraka. Zanimljivo, svaki od posljednje četiri knjige serijala srušio je rekord najbrže prodavane knjige u povijesti.


Studio La Plage autor je najnovije naslovnice serijala o dječaku čarobnjaku, a hrvatskim je čitateljima ponovo dostupan roman »Harry Potter i Kamen mudraca« čiji hrvatski prijevod potpisuje Dubravka Petrović, koja je domaćoj publici poznata jer je u nakladi Algoritam prevela nastavke »Plameni pehar«, »Red feniksa«, »Princ miješane krvi« te »Darovi smrti«. Prva od sedam knjiga iz serija o Harryju Potteru autorice J.K. Rowling od sada je ponovo dostupna u Hrvatskoj, dok će preostalih šest nastavaka biti objavljeno iduće godine.


Odlazak Rubeusa Hagrida i Šešira za sortiranje


Slavljenička dvadeset i peta godina »Kamena mudraca« donijela je tugu svim fanovima franšize o Harryju Potteru. Naime, ove su godine preminuli glumci koji su u ekranizaciji filmova franšize utjelovili uloge Rubeusa Hagrida i Šešira za sortiranje. Ovog je listopada preminuo Robbie Coltrane koji je u svim filmskim nastavcima utjelovio Hagrida – dobrog duha Hogwartsa. Od omiljenog Hagrida opraštaju se fanovi, ali i službene HP stranice.


– Vrlo smo ožalošćeno dočekali vijest o smrti našeg magičnog Robbieja Coltranea koji je lik Hagrida odigrao s toliko dobrote, srčanosti i humora. Bio je divan glumac i prijatelj koji će nam nedostajati, po Coltraneovoj smrti oglasila se Harry Potter Instagram stanica.


Nedugo zatim, početkom studenog, u 98. godini preminuo je Leslie Phillips, britanski glumac kojega će mlađe generacije upamtiti kao glumca koji je posudio glas Šeširu za sortiranje. Šešir s ljudskim osobinama, što ga ravnatelj Dumbledore smješta na glavu svakog Hogwartskog novaka, postaje jedan od važnijih i istaknutijih likova prvog nastavka Harryja Pottera. Šešir po vlastitom nahođenju smješta mlade pridošlice u četiri kuće Hogwartsa – Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw i Slytherin.


– Neizmjerno smo žalosni čuti vijest da je veličanstveni Leslie Phillips preminuo. S neponovljivom duhovitošću i stilom posuđivao je glas Šeširu za sortiranje. Šeširove riječi srdačno su dočekale svakog studentu po njegovom dolasku u Hogwarts i otkrivale u kojoj će se sredini najbolje snaći. Mnogo će nam nedostajati, stoji na istoj stranici.