Oproštaj u 95. godini

Preminuo skladatelj, dirigent i pedagog Ivo Malec

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Njegov opus podjednako uspješno obuhvaća akustična djela kao i ona elektroničke glazbe. Djela su mu tiskale glasovite izdavačke kuće (Breitkopf & Härtel, Salabert, BMG Ricordi i Billaudot) te izvodili ugledni svjetski ansambli i orkestri, kojima je često i sam dirigirao



ZAGREB Istaknuti hrvatski skladatelj, dirigent i pedagog Ivo Malec preminuo je 14. kolovoza u Parizu, u 95. godini, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS).


Ivo Malec rođen je u Zagrebu 25. ožujka 1925. godine. Studij kompozicije (Milo Cipra) i dirigiranja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršavao se kod Oliviera Messiaena u Parizu.


God. 1952.–1953. bio je ravnatelj Opere Hrvatskoga narodnog kazališta »Ivana pl. Zajca» u Rijeci. Od 1959. živi i djeluje u Parizu gdje je član Groupe de Recherches Musicales od njenog osnivanja 1960. godine. Između 1972. i 1990. radio je kao profesor kompozicije na najvišoj francuskoj glazbenoj instituciji, Conservatoire National Supérieur de Musique, odgojivši niz mladih skladatelja koji su činili novu generaciju francuske glazbe. Uz to je držao brojne majstorske tečajeve po cijelom svijetu.




Njegov opus podjednako uspješno obuhvaća akustična djela kao i ona elektroničke glazbe. Djela su mu tiskale glasovite izdavačke kuće (Breitkopf & Härtel, Salabert, BMG Ricordi i Billaudot) te izvodili ugledni svjetski ansambli i orkestri, kojima je često i sam dirigirao.


Iako mu je profesionalni centar života bio Pariz, djela su mu redovito izvođena i u Hrvatskoj, napose u okviru Muzičkog biennala Zagreb.


Njegova djela nagrađena su brojnim umjetničkim i diskografskim nagradama, a on sam odlikovan najvišim hrvatskim i francuskim priznanjima, uključujući i Nagradu grada Zagreba (1957.) i Nacionalni red legije časti.