Posvećeno osobama s invaliditetom

Premijera novog riječkog detektivskog filma “Ni vremena za umirat” koji pomiče granice

Andrej Petrak

Ekipa filma »Ni vremena za umirat«

Ekipa filma »Ni vremena za umirat«

Glumci govore na čakavskom, fijumanskom i talijanskom jeziku, a osigurani su titlovi.



»Ni vremena za umirat« novi je riječki detektivski film koji pomiče granice kako glumačke ekipe, tako i gledatelja. Djelo je ekipe mladih Riječana s teškoćama i udruge Spirit. Premijera je zakazana za ponedjeljak 15. studenoga u 19 sati u HKD-u na Sušaku.


Film će gostovati kao posebna poslastica programa međunarodnog festivala »Uhvati film« posvećenog osobama s invaliditetom.


Premijera rasprodana


Premijerna projekcija već je rasprodana, a bude li interesa, u Spiritu namjeravaju ponovo prikazati film u utorak, na drugoj večeri festivala. Glavne uloge u filmu imaju Dora kao Esmeralda, Tony kao Al Patone, Tea kao Barska mušica i Dorian kao agent Dodo.





Među posebnim gostima koji se pojavljuju u filmu su Lucio Slama i Dražen Turina Šajeta, uz brojne druge koji su podržali ovaj lijepi projekt. U filmu kao statisti sudjeluju roditelji i prijatelji mladih glumaca.


Zanimljivo je i da je »Ni vremena za umirat« trojezični film. Glumci govore na čakavskom, fijumanskom i talijanskom jeziku, a osigurani su titlovi.


Mlada ekipa iza filma »Ni vremena za umirat« publici je dijelom poznata iz filmova »Star Wheels« i »Star Wheels 2«, također realiziranih u produkciji riječke udruge Spirit.


Podignuta ljestvica


Njihovo novo ostvarenje podiglo je ljestvicu i produkcijski te na svaki drugi način. Riječ je o detektivskom filmu s elementima noira, koji pomiče granice svih uključenih, ali i gledatelja.


Mladi glumci mjesecima su radili na radionicama s Helgom Paškvan iz udruge Spirit. Kroz radionice su razrađivali i ideje za scenarij koje su potom završno oblikovali Helga Paškvan i Denis Pilepić.


»Već godinama provodimo radionice za mlade Riječane s teškoćama. Riječ je o radionicama glume, govora, interakcije, komunikacijskih vještina i glazbenih igara.


Njima to olakšava i u svakodnevnom životu nauče se oslanjati na sebe. Polaznici su pokazali afinitet prema glumi, od ranije dobi se vole izražavati na taj način«, objašnjava Helga Paškvan.



Ovo je već treći film koji su spiritovci sa svojim mladim suradnicima realizirali na ovakav način. No, sad su podigli kvalitetu i radionica, i samog filma.


»Imali smo puno više vremena za sve. Odradili smo tri puna mjeseca radionica. Uspjeli smo stvoriti i pravu scenografiju, na više lokacija.


Snimanje je obavljeno tijekom tjedan dana u studiju, u Grotti, i na terenu, gdje smo jednu scenu snimili s motoristima iz kluba Iron Dogs«, dodaje Paškvan.


Je li novi James Bond iz Rijeke?


Dobar model


Pritom je, ističe Paškvan, svaka tzv. mana ili greška pri snimanju iskorištena za dodatno osmišljavanje filmske fabule.


»Svaka takva sitnica iskrsula je na filmskom setu kao neki novi detalj njihove osobnosti. Sve to moralo je, naravno, biti smisleno uklopljeno u montaži jer nema vraćanja na isti set na terenu izvan studija. Sve bi to zapravo moglo poslužiti svakome od nas kao dobar model kako živjeti nesavršeno, no iskreno i držati se nekih kvaliteta«, objašnjava Paškvan.


Spirit, naravno, nastavlja s radionicama u Klubu mladih, a obavijestit će javnost kad krene sljedeća serija.



Ljubaznošću vlasnika Bordela La Grotta, koji je ustupio prostor za snimanje, više scena snimljeno je u ovom povijesnom riječkom lokalu, koji je poslužio kao savršen ambijent za ovaj krimić. Cijeli proces izrade filma podržali su Grad Rijeka i HAVC.


Riječ glumaca i obitelji


Kako je izgledao sam proces izrade filma, najbolje opisuju sami glumci, ali i članovi njihovih obitelji, koji su u svemu sudjelovali i davali im podršku. Tea, koja u filmu glumi Barsku Mušicu, tako kaže: »Toliko sam se unijela u taj film da sam rekla: »Mama, ja bih još!«


Dora je imala ulogu femme fatale: »Snimala sam već puno promospotova za svoj boćarski klub. Ako hoćeš iskreno, malo mi je išlo na živce! (smijeh) Na radionicama mi je bilo ludo i nezaboravno.«



Dorianov tata Dejan sudjelovao je kao vozač, podrška i statist.


»Tek kad sam došao u Grottu na snimanje, vidio sam što je to i koliko on truda ulaže u sve. Dorian radi ono što voli i to ga puno uzdiže«, rekao je. Dorian koji glumi tajnog agenta 010, jednostavno ističe: »Ja želim biti glumac!«.


O festivalu “Uhvati film”


Međunarodni festival »Uhvati film«, posvećen osobama s invaliditetom, u HKD-u na Sušaku odvijat će se još 15. i 16. studenoga. Prva večer održana je 26. listopada, a bila je usmjerena prvenstveno na sve one koji rade s djecom u školskom sustavu, ali i šire.



Tada je prikazana selekcija filmova koja je bila pred finalnim izborom ovog međunarodnog festivala. U predstojeće dvije večeri »Uhvati film« ponudit će odličan izbor nagrađenih filmova iz cijelog svijeta, koje je odabrao festivalski žiri »Uhvati filma«.


Na programu je tridesetak kratkih filmova, sve jedan bolji od drugog, poručuju organizatori iz udruge Spirit.


Zbog ograničenog kapaciteta atrija HKD-a, ulaznicu je potrebno rezervirati na webu udruge Spirit. Donacija za ulaznicu nije obavezna, moguće je navesti sumu po vlastitoj volji.


Udruga Spirit za sve informacije dostupna je na mailu: [email protected].