Rijeka EPK

Predstavljena zvučna instalacija Ebriphone na Molo longu: Simfonija zvukova terminala za rasuti teret

Ervin Pavleković

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

Prilikom posjete Bakru još pred pet godina, autorica simfonije Christine Hinterkörner čuvši neobične zvukove brodova i terminala, dobila je inspiraciju te je odlučila napraviti ovu električno-akustičku simfoniju od zvukova teretnih brodova i lučkog terminala.



RIJEKA – U sklopu programa Europske prijestolnice kulture, jučer je na Molu Longu ispod obnovljene dizalice na početku riječke šetnice, uz poštivanje preporuka Nacionalnog stožera i HZJZA-a, svečano otvorena zvučna instalacija Ebriphone.


Ova zvučna instalacija autorskog dvojca Christine Hinterkörner i Patrika Hubera donijela je simfoniju zvukova terminala za rasuti teret u Bakru koji su snimljeni mikrofonom prošle godine. Izvorni zvukovi lučkog terminala obradom su zadobili format električno-akustičke simfonije koja će svima zainteresiranima biti dostupna do kraja kolovoza ove godine, uz vlastite slušalice ili uz dostupne slušalice postavljene na samome lukobranu, točnije u bijelome “ormaru” čija je prednja strana ukrašena crtežom riječke umjetnice Jadranke Lacković.


Prilikom posjete Bakru još pred pet godina, autorica simfonije Christine Hinterkörner čuvši neobične zvukove brodova i terminala, dobila je inspiraciju te je odlučila napraviti ovu električno-akustičku simfoniju od zvukova teretnih brodova i lučkog terminala. S prijedlogom ovog avangardnog projekta prijavila se na natječaj austrijske vlade na kojem je i izabrana 2018. godine. U sklopu ovog projekta boravila je više puta u Rijeci i u okolici, a tokom prošlogodišnjeg jednomjesečnog boravka u ljetnim mjesecima radila je sa suautorom projekta na snimanju zvukova i kompoziciji istih, kako je izjavila za Novi list.




Na svečanom otvorenju autori su na engleskome jeziku predstavili svoj projekt – koncept i metodologiju – te pozvali sve prisutne, kao i buduće posjetitelje, da poslušaju ovu zanimljivu simfoniju. Zvučna instalacija postavljena je u suradnji s Linz Export Austria, Federalnim ministarstvom Republike Austrije i Gradom Bakrom, a cjelokupan projekt poklon je Austrije Hrvatskoj, odnosno Rijeci koja je ove godine prijestolnica kulture.