Crikvenica

Predstavljena nova knjiga Ljerke Car Matutinović „Iskustvo lijepih riječi“: Objavljena je u 93. godini života autorice

Franjo Deranja

Ljerka Car Matutinović (druga zdesna) na predstavljanju svoje nove knjige Snimio F. DERANJA

Ljerka Car Matutinović (druga zdesna) na predstavljanju svoje nove knjige Snimio F. DERANJA

Ljerka Car Matutinović te je kritike – dosad ukupno 300! – objavljivala u dvotjedniku za kulturu Matice hrvatske, Vijencu, čitajući hrvatske književnike – pjesnike, prozaiste, poetese i spisateljice



CRIKVENICA – Crikvenička Carica objavila je novu knjigu! Produktivna, kvalitetna i nagrađivana pjesnikinja, prozaistica, esejistica i prevoditeljica, Ljerka Car Matutinović, rođena Crikveničanka, predstavila je u srijedu navečer, svoju novu knjigu književnih kritika pod naslovom „Iskustvo lijepih riječi“ (Biokova, 2022.; uredila Zorka Jekić).


Knjiga je već predstavljena u Zagrebu, u proljeće ove godine, 14. travnja, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. Ljerka Car Matutinović te je kritike – dosad ukupno 300! – objavljivala u dvotjedniku za kulturu Matice hrvatske, Vijencu, čitajući hrvatske književnike – pjesnike, prozaiste, poetese i spisateljice.


Dugogodišnja kolumnistica Vijenca opravdano je tada, u toj svečanoj prigodi zaslužila čestitke glavnog urednika, Gorana Galića, koji je istaknuo da je ona, nakon 300 osvrta i recenzija knjiga poezije i proze isto tolikog broja autora, jedna od najstalnijih suradnica ovog književnog časopisa i korifej dobroga novinarstva kakvog je danas sve manje, jer umjesto rubrika o kulturi imamo – estradu!?




U ovoj, petoj ediciji književnih kritika Ljerka Car Matutinović – nakon „Vijenca odabranih“ (2013.), „Umjesto samoće (2014.), „Kraljevstva za knjigu“ (2018.) i „Književnih ogleda (2019.) – ovaj put na 190 stranica govori o 34-ima knjigama poezije i 23-ima knjigama proze objavljenima u razdoblju od 2019. do 2022. godine


Ljerka Car Matutinović, rođena 11. srpnja 1931. godine u Crikvenici, završila je jugoslavistiku i talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radila kao lektorica hrvatskog jezika na Sveučilištu u Firenci, bila gimnazijska profesorica i urednica u Obrazovnoj redakciji Radio Zagreba, ispočetka objavljivala književne interpretacije i eseje, a potom već punih šest desetljeća piše pjesme i originalnu prozu, te prevodi s talijanskoga.


Ova iznimna stvarateljica suvremene hrvatske književnosti objavila je dosad više od pedeset naslova zbirki pjesama i pripovijedaka, eseja, osvrta/recenzija i književnih kritika.


Predstavljanje nove knjige književnih kritika Ljerke Car Matutinović upriličeno je u Gradskoj knjižnici u Crikvenici. Kroz program je vodio i ulomke iz knjige čitao glumac i spiker Dubravko Sidor, a ugledna poetesa i prozaistica u svojoj 93. godini života ovime nastavlja tradiciju da svake godine u povodu Dana Crikvenice i zaštitnice Crikveničana, Velike Gospe, objavljuje svoj novi književni naslov.