Prvi online portal s bazom filmova

Predstavljen portal “Vrti svoj film” za razvoj filmske pismenosti djece i mladih

Kim Cuculić

Foto: PR

Foto: PR

Bogata i raznolika baza filmova iz brojnih svjetskih kinematografija koju čine 24 ekspertno odabrana djela svih rodova, vrsta, žanrova i tema za učenike od 1. do 8. razreda



U prostoru kreacije Urania predstavljen je »Vrti svoj film«, moderno, funkcionalno i filmofilski dizajniran prvi online portal s bazom filmskih naslova i metodičkih priloga za razvoj filmske pismenosti djece i mladih, dostupan svim školama u Hrvatskoj. »Vrti svoj film« predstavile su glavna urednica portala Ivana Jakobović Alpeza i profesorica dr. sc. Marina Gabelica s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Okupljenima se obratio i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Christopher Peter Marcich.


Uz bogatu i raznoliku bazu filmova iz brojnih svjetskih kinematografija koju za školsku godinu 2021./2022. čine 24 ekspertno odabrana djela svih rodova, vrsta, žanrova i tema za učenike od 1. do 8. razreda, »Vrti svoj film« nudi strukturirane metodičke prijedloge sačinjene od cjelovitih priprema nastavnog sata, aktivnosti, stručnih, ali razumljivih osvrta napisanih ekskluzivno za portal, preporuka, sažetaka, najavnica te osnovnih informacija i zanimljivosti.


»Obrazovni sustav kaska u filmskom obrazovanju pa učitelji i nastavnici nemaju dovoljno sadržaja – nema puno kvalitetnih suvremenih europskih i hrvatskih filmova koji su dostupni učiteljima u neposrednom odgojno-obrazovnom radu. »Vrti svoj film« počiva na zasadama suvremene, holističke nastave koja potiče raspravu i analizu te razvija višestruke pismenosti: kritičnost, kulturalnost i kreativnost. Naši će filmski urođenici portalom biti osnaženi da se lakše snađu u medijskoj džungli koja nas okružuje«, rekla je Gabelica.