OSVAJANJE KOPNA

Predstavljen četvrti roman o avanturama Tizi Enili Damira Hoyke

Siniša Pavić

Damir Skok, Damir Hoyka, Jelena Pajić i Jasenka Sremac, Foto: Davor Kovačević

Damir Skok, Damir Hoyka, Jelena Pajić i Jasenka Sremac, Foto: Davor Kovačević

Nema ništa bolje od toga da se svijetu da nešto dobro



Tko bi ga znao je li to Damir Hoyka fotograf »tjera« Damira Hoyku pisca ili je posve obratno, no činjenica jest da se pisac Hoyka bome raspisao. Da je tome tako, potvrđeno je i jučer u zagrebačkom Zoološkom vrtu, na Zebrinom trgu gdje je Damir Hoyka predstavio četvrti nastavak svoje knjige uspješnice o avanturama male, a velike junakinje Tizi Enili.


Četvrtom romanu serijala ime je »Osvajanje kopna« i opet je on namijenjen prvenstveno čitateljima u dobi od 8 do 18 godina, a pisan tako da čitatelj putem napete i zabavne akcijske fabule pune preokreta spontano dolazi do znanja, metoda učenja i ideja za unapređenje svijeta.


Ali, kako je pisan za mlade, tako je, istaknuo je za predstavljanja Hoyka, pisan i za roditelje ne bi li lakše našli način da otrgnu djecu od one pasivne zabave i da ih nauče da počnu voljeti prave stvari.





Foto: Davor Kovačević

»Zabavoučenje«


Podsjetiti valja kako je prvo nastavak bio »Eksperiment«, onda je stigao »Početak«, zatim »Uspon života«, a evo i »Osvajanje kopna«. Sve četiri knjige slijede piščevu početnu ideju i nit vodilju, njegovu želju da učenje učini zanimljivim i zabavnim.


I četvrta je knjiga serijala tako temeljena na Hoykinom »zabavoučenju«, a sve četiri knjige nas uče kritičkom mišljenju i »tjeraju« put znanja i kreativnog stvaralaštva dajući nam pritom kao na pladnju nih egzaktnih podataka…


– Znanje i kreativno stvaralaštvo! Nema boljih stvari koje se mogu dogoditi u životu, poručuje Hoyka.


Nema ništa bolje od toga da se svijetu da nešto dobro, ističe autor, baš kao što dodaje da je upravo to ideja ovog serijala. Želja je da se vesele djeca odlasku u školu i učenju o nekim novim spoznajama, baš kao i povratku doma i toj mogućnosti da i sami nešto stvore.


Zato Hoyka veli da ovo i nisu knjige, već je u pitanju misija. A da serijal pada na plodno tlo, svjedoči i podatak da je Hoyka zbog knjige i zahvaljujući njoj obišao 60-ak škola u Hrvatskoj u kojima je djeci pričao kako su ona ta koja mogu uraditi onu najbolju verziju sebe.


Reakcije čitatelja dalo bi se svesti na priznanje majke dvojice sinova koja reče kako joj je onaj mlađi odmah nakon što je progutao prvi nastvak, ultimativno tražio da mu nabavi drugi.



Manuela i Martin Sinković u društvu Damira Hoyke, Foto: Davor Kovačević

Znanost nije dosadna


Tizi je pokušaj da znanost ne bude dosadna, rečeno je na promociji. Odnosno, kako to reče Jasenka Sremac, paleontologinja i znanstvena savjetnica ovog serijala, ovo su knjige koje nas uče da učenje i znanost mogu biti igra, a onda i knjige koje će mnogima biti poticaj da i sami istražuju dalje.


– A čeka li nas Tizi 5!?, pitala je voditeljica promocije Jelena Pajić.


– Već je prvih nekoliko rečenica Tizi 5 napisano, sa smiješkom reče Hoyka, na radost svojih malih i velikih čitalačkih fanova.


Jer, kako to lijepo piše na početku one prve knjige o Tizi Enili: »Svi imamo sposobnost učiniti svijet boljim, samo je trebamo otkriti i razviti.«


Tradicija u ZOO-u

Već je to lijepa tradicija da se promocije kniga o junakinji Tizi Enili događaju u zagrebačkom ZOO-u. Stoga ne čudi što su Damir Hoyka i ravnatelj ZOO-a Damir Skok jedan drugom udijelili niz lijepih riječi zadovoljni i odlučni da se slične promocije dogode barem još 20-ak puta.


Inače, ZOO je jučer bio prepun, dijelom i zato jer se na radost stanovnika tu dogodila još jedna tradicija, ona zvana »Zekanje u Zoološkom vrtu«. Dijelila su se, naime, uskrsna jaja životinjama, taman da se imaju Uskrsu zašto i one veseliti.