Intrigantnog naslova

Predstavljanje knjige “Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali”

Davor Mandić

Krešimir Krolo, Željka Tonković i Sven Marcelić

Krešimir Krolo, Željka Tonković i Sven Marcelić

Knjiga je rezultat opsežnog sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 2.650 učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola



Knjiga intrigantnog naslova »Klasika, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na jadranskoj obali«, iza koje stoji opsežno i vrijedno istraživanje Željke Tonković, Krešimira Krole i Svena Marcelića s Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru, bit će predstavljena u petak 26. studenoga u velikoj dvorani Filodrammatike u Rijeci u 18.30 sati. Knjiga je objavljena prošle godine u izdanju Sveučilišta u Zadru i Hrvatske sveučilišne naklade, a njezino riječko predstavljanje moderirat će Bojana Ćulum Ilić, izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i voditeljica programa cjeloživotnog obrazovanja Mladi u suvremenom društvu.


Knjiga je rezultat opsežnog sociološkog istraživanja provedenog na uzorku od 2.650 učenika trećih i četvrtih razreda srednjih škola u šest najvećih obalnih gradova: Puli, Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku, kaže se u najavi Drugog mora, organizatora riječkog predstavljanja.


– Istraživanje je u Rijeci obuhvatilo 556 učenika i učenica (21 posto uzorka). U knjizi se analiziraju i interpretiraju kulturne potrebe i prakse, kao i različiti pokazatelji vrijednosti srednjoškolske populacije. Pritom se posebno razmatraju obrasci kulturne potrošnje, glazbenog ukusa i preferencija televizijskih sadržaja kao specifični indikatori kulturnog kapitala.




Istraživanje je za cilj imalo mapirati kulturne prakse i ukuse mladih uspoređujući gradove i regije (Istra, Kvarner i Dalmacija) s obzirom na vrijednosne orijentacije. Na predstavljanju knjige autori će se osvrnuti na najvažnije podatke o kulturnim praksama srednjoškolaca u Rijeci, kroz usporedbu s drugim gradovima te u odnosu na raspoložive podatke o lokalnim kulturnim resursima i kapacitetima – kaže se u najavi događanja.