Slikarica i kiparica

Poznata umjetnica Sandra Ban hvali more, ali živi u – goranskoj šumi. Ovo je njena priča

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Nakon 20 godina studija i života u Italiji i nakon što sam proputovala svijet, odlučila sam se, iako sam rođena Riječanka i volim more, za šumu Gorskog kotara jer je izvorna poput esencije mog umjetničkog djelovanja, kaže slikarica i kiparica Sandra Ban



SKRAD – Gorski je kotar idealan za mnoge stvari vezane uz užitak, ali i za umjetničko stvaralaštvo. Među onima koji su baš u okružju goranske prirode našli svoju oazu mira, inspiracije, koncentracije i motivacije za rad je i međunarodno priznata i poznata umjetnica Sandra Ban koja već deset godina živi i radi u šumovitom raju nedaleko Skrada.


Ljepota prirode


Zašto i kako je slikarica i kiparica, koja je svojim djelima zastupljena u brojnim zemljama svijeta, odabrala baš Gorski kotar za život i rad, pitamo je na početku razgovora.
– Nakon 20 godina studija i života u Italiji i nakon što sam proputovala svijet, odlučila sam se, iako sam rođena Riječanka i volim more, za šumu Gorskog kotara jer je izvorna poput esencije mog umjetničkog djelovanja. Smatram da je Gorski kotar strahoviti potencijal baš u umjetničkom smislu. Ljepota i snaga ove prirode ne samo da kod nas umjetnika mogu izazvati motive i posebno ozračje za kvalitetan rad, već vjerujem i da na one koji tu umjetnost primaju i u njoj uživaju može djelovati iznimno korisno, inspirirajuće i, što je najbitnije – kreativno.


Baš kreativnost, a mišljenja sam da je ona najbitnija za izražavanje ljudske srži, bez obzira na to čime se čovjek bavi, najbitnija je za svakog čovjeka jer mu omogućava da kroz nju dođe do potpune spoznaje samog sebe i svojih vrijednosti koje, spoznavši ih, onda može dodatno razvijati. To su razlozi zbog kojih sam odabrala Gorski kotar jer mi baš ovo okružje pruža mogućnosti kreativnog i maksimalno iskrenog izražavanja koje, logično, dovodi do toga da su i moji radovi kvalitetniji, govori Sandra Ban koja je, da bi u potpunosti realizirala svoje zamisli o stapanju s prirodom i umjetničkom izražavanju uz duh i dah prirode, izgradila i uredila i svoj šumski dom.


Funkcionalnost prostora




– Naravno da je za rad u ovom okružju šuma i planina potrebno biti tim planinama i šumi što bliži. U skladu sa svim ja sam kupila zemljište s temeljima kuće te je uredila po uzoru na stare švedske kolibe, ali, naravno, obogaćenu nekim pozitivnim suvremenim dodacima te tradicionalnom goranskom arhitekturom. Unutrašnjost kuće je suvremenog dizajna, zato nije ni gotova jer to mi je struka i treba mi vremena da realiziram sve na način da bude čistog izgleda i funkcionalno, jer jedino tako može služiti samoodrživosti, ugodnosti i funkcionalnosti mojih potreba.


Svestrana Sandra

Podaci o Sandri Ban govore nam kako je rođena u Rijeci, 1972. godine te da je »vizualna interdisciplinarna umjetnica koja uz dominaciju kiparstva kroz medij gline i skulpturalnog slikarstva, prirodne i žive materijale zemlje spaja s novim tehnologijama digitalnih medija, izražavajući duboke slojeve stanja svijesti konceptima apstraktnih prikaza i naglascima suvremene proze. Školovana je u Italiji na likovnoj gimnaziji i akademiji, na fakultetu arhitekture i filozofije uz cjeloživotnu potrebu za učenjem antropozofskih grana kroz transcendentalni pristup životu, umjetnosti i svemiru. Aktivna je voditeljica za razvoj umjetnosti i kulture u raznim međunarodnim organizacijama i projektima. Kao predstavnica Hrvatske dugi niz godina sudjeluje u humanitarnim međunarodnim akcijama podrške ženama umjetnicama u svijetu. Izlaže samostalno i na brojnim međunarodnim umjetničkim rezidencijama, žiriranim izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.

Sve skupa je, logično, ne samo moj prostor za stanovanje i život, već i moj atelje u kojem radim kad god osjetim potrebu i inspiraciju. Štoviše, radim i van nje pa su mi skulpture i druge razne instalacije »razasute« po vrtu i dvorištu, a umjetnički »interveniram« na svemu što je dio mog posjeda kako bi cijelo moje imanje bilo jedna umjetnička instalacija, što u osnovi i jest. Naravno, tu sam već ugostila niz umjetnika iz cijelog svijetu pri čemu je najviše odjeka imalo druženje nazvano eARTth Forest Residence – END ON THE BOAT, nakon kojega su na mom imanju ostali kvaliteni umjetnički radovi. Nastojat ću to činiti i dalje, iako me je, kao i svih nas, ova pandemija korone prilično poremetila, govori Sandra Ban.


Delnička »stara knjižnica«


Posebno ističe nedavno priređenu božićno-novogodišnju izložbu u Delnicama na kojoj je izložila svoje radove, a oduševio ju je prostor bivše delničke knjižnice u kojoj je izložba otvorena.
– Već dugo nisam vidjela tako funkcionalan prostor smješten u samom središtu grada i mislim da bi Delničani to morali iskoristiti. Dok smo postavljali izložbu, a i za vrijeme izložbe, ljudi koji su prolazili stalno su se zagledavali jer im otvoreni ostakljeni prostor to dopušta. Dakle, bilo kakva izložba na toj lokaciji istodobno je i unutrašnja i vanjska, a to ima malo tko u svijetu!


Nagrade i priznanja

Sandra Ban dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a njeni su radovi izloženi u renomiranim muzejima, galerijama i parkovima te u mnogim javnim i privatnim kolekcijama suvremene umjetnosti diljem Europe, Azije, SAD-a (New York, Florida, Kalifornija), konkretnije u Hrvatskoj, Italiji, Sloveniji, Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Latviji, Ukrajini, Turskoj, Danskoj, Tajlandu (Bangkok), Koreji (Icheon), Japanu (Ube)…. Članica je HDLU-a Rijeka, Artaxis.org, (USA), IAC International Academy Ceramic Geneve (SUISSE), Hrvatskog Kerameikona te počasna članica i predstavnica Hrvatske u Međunarodnoj udruzi Umjetnica Žena »Pandora« uz partnere iz Korea KWCA, suosnivačica Međunarodnog Matres Biennale Festivala i osnivačica eARTh forest rezidencije.

I to u središtu grada. Nadalje, tamo je nekoliko lijepih prostorija koje se itekako dobro mogu urediti i privesti svrsi vezanoj uz likovne i kiparske izložbe, koncerte, književna druženja, predavanja i slična druženja bliska kulturi i umjetnosti. Čujem da Grad Delnice planira uređenje baš u tom smjeru i to mi je drago jer bi to mogao biti potez koji će vrlo brzo vratiti uloženo, rekla je Sandra Ban izrazivši spremnost da i sama pomogne, ukoliko taj prostor profunkcionira, u organiziranju radionica za djecu i odrasle, odnosno priređivanju izložaba značajnih umjetnika s kojima ima brojne veze.