Istraživanje

Porazni podaci: Gotovo 90 posto riječkih učenika ne može nabrojati 5 pjesama ili bendova riječkog rocka

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U istraživanju koje je provedeno među 500 učenika osnovnih i srednjih škola, 78 posto učenika ne misli da je Rijeka grad koji je povezan s rockom



RIJEKA – Riječki rock i riječka rock scena dio su kulture, identiteta i baštine našega grada. Međutim, glazbeno razdoblje koje je obilježilo i odgojilo čitave generacije i ostavilo neizbrisiv trag u razvoju grada i promišljanju njezinih stanovnika, današnjoj djeci i mladima daleko je i gotovo nepoznato.


Upravo stoga organiziran je županijski stručni skup učitelja i nastavnika glazbene kulture i glazbene umjetnosti na temu »Ne zaboravimo riječki rock!« na kojem se raspravljalo o važnosti, ali i načinima upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola s ovom bogatom baštinom koja je uvelike obilježila i oblikovala naš grad.


– Nismo ni svjesni koliko naša djeca i mladi malo znaju o riječkom rocku. U istraživanju koje smo proveli među gotovo 500 učenika naših osnovnih i srednjih škola, 78 posto učenika ne misli da je Rijeka grad koji je povezan s rockom, a 89 posto ne može nabrojiti pet izvođača i rock hitova. Mišljenja sam da je djecu izuzetno važno upoznati s riječkom rock scenom, ne zato što je riječ o žanru koji simpatiziramo, već upravo zbog toga što je ona dio identiteta, kulture i baštine ovoga grada, istaknuo je Igor Vlajnić u obraćanju nastavnicima i učiteljima, dodajući da će današnja djeca u budućnosti činiti stupove ovoga društva, a dužnost učitelja je da im se na prihvatljiv način približi ono što smatraju kvalitetnim i vrijednim.


Riječka rock scena




U tu svrhu učiteljima i nastavnicima predstavljeni su projekti koji se u posljednje dvije godine provode u Domu mladih Rijeka, i to projekt »Novi RiFF« čija je osnovna tema proučavanje riječkog rocka u današnjem kontekstu djece i mladih, te projekt »Reflektor« koji istu temu obrađuje u području tehničke kulture. Učiteljima je predstavljen film Bernardina Modrića i scenarista Koraljka Pasarića »Ritam rock plemena – Od Uragana do Urbana« koji oživljava riječku rock scenu, a koji je najavila Tiha Modrić iz History Film Festivala, dok su o riječkoj rock sceni govorili Jadranka Čubrić i Vlado Simcich Vava iz riječke podružnice Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije.


– Riječka rock scena, koja je s vremenom mitologizirana, drukčija je upravo zbog specifičnog plemenskog zova grada. Pretpostavljam da je u pitanju arhetipski kompleks zaboravljenog i ignoriranog grada te vjerojatno u tome i leži razlog snažnoj galvanizaciji i duhu zajedništva koji je prožeo našu rock scenu, a koja se proširila i svojom sinergijom u sebe uvukla cijeli riječki krug kreativaca, od muzičara, pisaca i glumaca do likovnih umjetnika i redatelja, istaknuo je Simcich.


U svom govoru izrazio je i nesigurnost je li dobar način gurati mlađim generacijama riječku rock biografiju jer bi to moglo stvoriti suprotan učinak.


Igor Vlajnić, Jadranka Čubrić i Goran Gračanin / Foto Marko Gracin


U redovnoj nastavi


– Međutim, vjerujem da je barem jedan preobraćenik velik dobitak, rekao je Vlado Simcich Vava, dok je Jadranka Čubrić kazala kako se nada da će učitelji dio svoje nastave posvetiti riječkom rocku.


– Upravo su riječki rockeri 1990-ih godina bili nukleus okupljanja glazbenika u osnivanju udruge naše podružnice Hrvatske glazbene unije, udruge koja danas okuplja više od pet tisuća izvođača svih glazbenih pravaca. Nadam se da ćete u svom radu iskoristiti dragocjene minute koje ćete posvetiti riječkom rocku jer samo tako, zahvaljujući vama, mlade će generacije nešto čuti i upamtiti, pojaviti se u Palachu ili drugom prostoru ili poslušati glazbu bivše, sadašnje i one buduće scene vezane za ovu krasnu, specifičnu riječku priču, zaključila je Čubrić.



Uz navedeno, učiteljima i nastavnicima predstavljene su i pripreme za nastavne sate koje se tematski bave riječkim rockom te načini na koje se ova tema može obraditi u redovnoj nastavi ili izvannastavnim aktivnostima, a za te potrebe na USB kartici proslijeđen im je i film Bernardina Modrića.