Dvostruka produkcija

Pogledajte tko je došao na premijeru opernih jednočinki “Arlecchino” i “Gianni Schicchi” u “Zajcu”

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ova dvostruka operna produkcija ostvarena je u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, a okupila je velik ansambl od tridesetak riječkih i osječkih opernih solista.



Dvije operne jednočinke, »Arlecchino« Ferruccija Busonija u režiji Marina Blaževića te Puccinijev »Gianni Schichi« u režiji Fabrizija Melana, a obje pod dirigentskim vodstvom maestra Valentina Egela, premijerno su izvedene na pozornici riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca.


Foto galerija: Operne jednočinke "Arlecchino" i "Gianni Schicchi" premijerno u "Zajcu" Foto: Marko Gracin


Ova dvostruka operna produkcija ostvarena je u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, a okupila je velik ansambl od tridesetak riječkih i osječkih opernih solista.





Riječ je o pilot-projektu budućeg K-HNK – konzorcija svih hrvatskih nacionalnih kazališta.



Ovim povodom u Rijeci su se uoči premijere okupili intendantice i intendanti hrvatskih narodnih kazališta kako bi na radnom sastanku raspravljali o inicijativi K-HNK te dogovorili konkretne daljnje suradnje.



Na premijeru je stigla i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.



U suradnji Opere i Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca, te u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, izveden je Busonijev »Arlecchino«, opera na tematskoj bazi srednjovjekovne komedije dell’arte, združena s komičnom operom iz čuvene Puccinijeve trilogije.



Iako su obje opere nastale u istom periodu (1913. i 1917.), ovdje je riječ o svojevrsnom »sudaru« – sudaru tradicije viđene očima modernista (Busoni) i moderne viđene očima opernog skladatelja »starog kova« (Puccini).



Kako piše u najavi predstave, mnogi pisci ističu kako je upravo »Gianni Schicchi«, uz »La Bohème« i »Toscu«, najuspjelije Puccinijevo operno djelo, te ujedno i najznačajnija talijanska glazbena komedija iza Verdijevog »Falstaffa«.



Iako se sam događaj spominje već u Danteovoj »Božanstvenoj komediji«, ističe se kako autor »uzima za sadržajnu podlogu drski podvig naslovnog junaka koji – spretnom zamjenom – na tuđoj samrtničkoj postelji sam sebi ostavlja u baštinu najbolji dio pokojnikove imovine« (Josip Andreis).



Busonijev »Arlecchino« parodija je raznih opera, ali i uopće opere kao žanra.



Arlecchina, pripovjedača, u predstavi igraju glumci Talijanske drame Serena Ferraiuolo i Giulio Settimo, a na premijeri je Colombinu, Arlecchinovu suprugu, pjevala Michaela Selinger. Leandra, viteza, Colombinina ljubavnika pjevao je venecuelanski tenor Jorge Puerta.



Scenograf i oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, kostimografkinja je Sandra Dekanić, a koreografiju i scenski pokret osmislila je Mila Čuljak.



Naslovnu ulogu Giannija Schicchija na premijernoj izvedbi pjevao je Robert Kolar, scenografkinja je Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.



Operna večer završila je dugotrajnim pljeskom i ovacijama za sve izvođače.